EUR: 393,07 Ft
USD: 373,75 Ft
CHF: 406,82 Ft
GBP: 454,93 Ft
RON: 79,01 Ft
RSD: 3,36 Ft

Elhunyt George Blake, a leghíresebb brit kettős ügynök

Külföldi hírek
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: wikipedia

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2007-ben a Barátság érdemrenddel tüntette ki az egykori kettős ügynököt.

Orosz médiaforrások jelentették be, hogy 98 éves korában meghalt Oroszországban az a George Blake, aki a hidegháborús korszak egyik leghíresebb brit kettős ügynöke volt, és akinek tevékenysége teljesen szétzilálta a brit hírszerzés kelet-európai ügynökhálózatát.

George Blake – aki 1922-ben született George Behar néven – a II. világháború idején a holland ellenállásnak dolgozott, majd 1942-ben kalandos úton, Belgiumon, Franciaországon, Spanyolországon és Gibraltáron keresztül Londonba menekült. Nagy-Britanniában csatlakozott a brit királyi haditengerészethez, majd 1944-ben a brit külső hírszerzés, az MI6 ügynöke lett. Ebben a minőségében került Nagy-Britannia szöuli diplomáciai képviseletére alkonzuli beosztásban, ám tényleges feladata hírszerzési információk gyűjtése volt Észak-Koreáról, Kínáról és a szovjet hadsereg távol-keleti mozgásáról.

A koreai háború kitörése után az északiak fogságába került és három évet töltött hadifogolyként Észak-Koreában. Későbbi beszámolói szerint az észak-koreai településeket érő, sok civil áldozattal járó amerikai légitámadások hatására érlelődött meg benne az a meggyőződés, hogy "rossz oldalon" áll, és ezért állt a szovjet állambiztonsági szervezet, a KGB szolgálatába. A koreai háború után az MI6 Berlinbe küldte, azzal a feladattal, hogy szovjet ügynököket toborozzon kettős ügynöki tevékenységekre.


Blake tevékenysége teljesen szétzilálta a brit hírszerzés kelet-európai ügynökhálózatát     Fotó: wikipedia


Blake ekkor már maga is kettős ügynökként dolgozott, és részletesen beszámolt KGB-s kapcsolattartóinak Nagy-Britannia és az Egyesült Államok németországi felderítési tevékenységéről. A brit hírszerzési szakirodalom egyértelműen Blake nevéhez köti, hogy az 1950-es évek végére teljesen megsemmisült az MI6 kelet-európai ügynökhálózata. Nem hivatalos, de nem is cáfolt adatok szerint George Blake kilenc év alatt legalább negyven - de nagyobb valószínűséggel ennél is sokkal több -, Kelet-Európában dolgozó MI6-ügynök kilétét fedte fel a szovjet hírszerzésnek.

Blake-re azután vetült a gyanú árnyéka, hogy a lengyel felderítés egyik ügynöke, Michael Goleniewski nyugatra szökött, és felfedte Blake tevékenységét. 42 évi börtönbüntetést szabtak ki rá, de 1966-ban megszökött a hírhedt londoni Wormwood Scrubs börtönből, és a Szovjetunióba távozott és ott telepedett le. Vlagyimir Putyin orosz elnök 2007-ben a Barátság érdemrenddel tüntette ki az egykori kettős ügynököt. Halálával a hidegháborús korszak brit kettősügynök-nemzedékének utolsó tagja távozott az élők sorából.