387.60 Ft

357.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Lecsapott Gázára az izraeli hadsereg! A Hamász szerint visszaverték a támadást

10perc.hu
2023. 10. 28.
Lecsapott Gázára az izraeli hadsereg! A Hamász szerint visszaverték a támadást

Noha az izraeliek szerint mindössze annyi történt, hogy optimálisabb feltételeket akartak elérni a gázai terepen, a palesztin terrorszervezet bejelentette, heves harcok dúlnak Beit Hanoun (Észak-Gáza) és Bureij (Kelet-Gáza) térségében.

Már napok óta folyik a találgatás arról, hogy bármelyik pillanatban megindulhat a Gázai övezet elleni izraeli lerohanás. Úgy tűnik, a támadás elkezdődött, és több helyen összecsaptak a benyomuló izraeli egységek a Hamász fegyvereseivel. Egy biztos, intenzív tüzérségi csapást mért a Gázai övezet északi részére péntek este az izraeli hadsereg. A Jerusalem Post palesztin forrásokat idéz, amelyek szerint izraeli tankok foglaltak el pozíciókat az övezetben.

Az október 7-én kitört izraeli háború kezdete óta nem volt példa ilyen hevességű "levegőből, szárazföldről és tengerről" intézett csapásra. "Az utóbbi órákban keményen fokoztuk támadásainkat Gázában" - fogalmazott péntek esti sajtótájékotatóján Daniel Hagari, az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője. Majd az izraeli hadsereg közölte, hogy a szárazföldi erők és a légierő fokozzák műveleteiket a Gázai övezetben.


Az október 7-én kitört izraeli háború kezdete óta nem volt példa ilyen hevességű "levegőből, szárazföldről és tengerről" intézett csapásra     Fotó: BBC


Az izraeli Haaretz közép-európai idő szerint röviddel este 9 óra után azt jelentette gázai lakosokra hivatkozva, hogy az izraeli erők beléptek a Gázai övezetbe. Közben a The New York Times arról számolt be: katasztrofális következményekkel járhat a Közel-Kelet stabilitását tekintve, ha Izrael lerohanja a Gázai övezetet – figyelmeztettek szaúd-arábiai vezetők.

A Gázát uraló Hamász palesztin szervezet katonai szárnya tudatta, hogy válaszul rakétákat lőttek ki Izraelre. "Rakéták sorozatait indítottuk a megszállt területek (Izrael) felé, válaszul a civilek elleni mészárlásra" - közölte az al-Kasszám Brigádok Telegram-oldalán.

Az izraeli sajtó szerint a szélsőségesek rakétáikat Tel-Aviv, Izrael központi része és Ciszjordánia megszállás alatt álló északi része ellen indították. Az AFP francia hírügynökség helyszínen lévő újságírói hangos robbanásokat hallottak a ciszjordániai Rámalláh térségéből.


A Hamász szerint Beit Hanoun (Észak-Gáza) és Bureij (Kelet-Gáza) térségében verték vissza a támadást    Fotó: BBC


Az iszlamista szervezet arról is beszámolt, hogy a Gázai övezetben leállt a távközlési és internet-szolgáltatás. Ez utóbbit az internetes forgalmat figyelő Netblocks is megerősítette, ahogy nem sokkal később a Dzsavvál palesztin távközlési vállalat is a mobiltelefon-szolgáltatás és internet leállásáról számolt be a heves bombázás következtében.

A Hamász máris bejelentette, hogy az izraeli támadás nem járt sikerrel. Csakhogy nem egyértelmű, mi történt valójában. A zsidó hadsereg azt közölte, hogy kiterjesztheti a szárazföldi műveleteit, de cáfolta, hogy offenzívát indított volna Gázába. Szerintük mindössze annyi történt, hogy optimálisabb feltételeket akartak elérni a gázai terepen. Azt kvázi elismerték, hogy történtek szárazföldi mozgások, de ennek során mindössze ellenséges állásokat számoltak fel. Az izraeli védelmi erő illetékesei arra nem tértek ki, hogy milyen ellenállásba ütköztek a Hamász részéről.

A palesztin terrorszervezet viszont azt jelentette, hogy meghiúsította az izraeli szárazföldi behatolást. A Hamász fegyveres szárnya, a Kasszam Brigádok közlése szerint Beit Hanoun (Észak-Gáza) és Bureij (Kelet-Gáza) térségében verték vissza a támadást. Ugyanakkor azt is jelezték, hogy az érintett területeken jelenleg is heves összecsapások zajlanak.

Az Al Jazeera idézi a Hamász egyik magas rangú tisztviselőjét, Oszama Hamdant, aki szerint Izrael megpróbálta győztesnek beállítani magát. Úgy értékelt, hogy a Gázai övezet kommunikációs lehetőségeinek súlyos korlátozása azért következett be a zsidó állam részéről, hogy elfedjék az izraeli harci cselekmények során elkövetett bűntetteket, így nem kell tartaniuk elszámoltatástól.

Főkép forrása:
BBC

További cikkek