EUR: 380,12 Ft
USD: 347,01 Ft
CHF: 394,37 Ft
GBP: 438,24 Ft
RON: 76,44 Ft
RSD: 3,24 Ft

Tényleg nehezebben fogyunk télen? Itt a válasz!

Életmód hírek
10perc.hu
4 hete
Kiemelt kép: Pixabay

A november nem a fogyni vágyók kedvenc hónapja, a szakember szerint azonban nem az időponton múlik a fogyókúra sikere.


A téli, borongós időjárás nem kedvez a hangulatunknak. Ezt tudjuk jól, hiszen a hűvös, esős idő és a korai sötétedés nem varázsol jókedvet az arcunkra. Sokan nehezebben is állnak neki ilyenkor a fogyókúrának, hisz sportolni sem feltétlenül van idejük, a táplálkozáson azonban mindenképp érdemes elkezdeni a változtatást.

A fogyás sikere ugyanis nagyban függ az étrendtől és nem feltétlenül szükséges edzőteremben izzasztani magunkat, ha szeretnénk megszabadulni néhány kilótól. „A táplálkozással ugyanis nagyon sokat tehetünk annak érdekében, hogy megszabaduljunk a plusz kilóktól és a kedvünk is jobb lesz, hisz elindultunk azon az úton, amelynek a végén elérjük a célunkat” - állította Bús Tímea, az IdealBody életvezetési tanácsadója.


A táplálkozáson mindenképp érdemes elkezdeni a változtatást, ha fogyni akarunk    Fotó: Pixabay     


A szakember szerint a fogyókúra elkezdésében nem az időjárás vagy az évszakok játsszák a legfontosabb szerepet, hanem az, hogy egyfajta kihívásként tekintsünk a fogyásra, amelyért hajlandóak vagyunk áldozatot hozni.

„Az elhízás mögött 80-85% százalékban állnak pszichés okok és csupán 10-15 százalékban okozzák egészségügyi gondok a túlsúlyt. Ebből is jól látszik, hogy a fogyás egy összetett pszichés folyamat, ami fejben kezdődik és a lélekben folytatódik. Sokan stresszevők, azaz esznek, ha szomorúak, ha stresszesek, de emögött is lelki folyamatok állnak, melyeket ajánlott megismerni és csak utána lehet tartós a fogyás, ellenkező esetben találkozhatunk a jojó-effektussal” - tette hozzá a szakértő.

Ha kitűzünk egy célt magunk elé, könnyebb hosszú távon tartani a fogyókúrát, hisz a motiváció nagyon sokat segíthet abban, hogy fejben és lélekben is tudatosak maradjunk. Motiváció lehet akár egy döntés is, hogy tudatosan táplálkozunk és megtervezzük, mikor mit fogunk enni.