EUR: 380,17 Ft
USD: 348,84 Ft
CHF: 399,18 Ft
GBP: 441,91 Ft
RON: 76,49 Ft
RSD: 3,24 Ft

Bulizni jár a gyermeked, és te halálra izgulod magad éjszakánként? Mutatjuk a nyugodt hétvége titkát

Életmód hírek
10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: Facebook/Sziget Fesztivál

A fiatalok nem szívesen részletezik, hogy merre járnak, kikkel vannak ilyenkor, mettől és meddig lennének is távol otthonuktól.

A szülők sajnos olykor okkal aggódnak kamaszkorú gyermekükért. Tizenéves korban válnak ugyanis gyermekből felnőtté, ilyenkor pedig sok változás köszön a kamaszok életébe. Előbb vagy utóbb pedig már napnyugta után is kikívánkoznak az otthon falai közül, persze ilyenkor már gyakorta szülői felügyelet nélkül.

Sokszor korábbi nyíltságuk és őszinteségük is titokzatosabb személyiséget ölt, így nem szívesen részletezik, hogy merre járnak, kikkel vannak ilyenkor, mettől és meddig lennének is távol otthonuktól. Érdemes lehet azonban a szóbeli tájékozódás mellett, akár más eszközökkel is biztonságukhoz hozzájárulni.

Napjainkban a mobilinternet megfizethetőségével és az okostelefonok elterjedésével szinte már bárkinek lehetősége nyílik beállítani okostelefonokon nyomkövető alkalmazást.

„Ezek segítségével valós időben, valós képet kaphatunk arról, hogy az adott mobiltelefon éppen hol tartózkodik. A készülék pedig rendszeresen annak tulajdonosánál van, így a nap bármely szakaszában megtudhatjuk azt is, hogy hol van éppen az adott illető" – mondta Doór Zalán magánnyomozó, az X-Rock Magánnyomozó Iroda ügyvezetője.

Az iOS és az Android eszközökön is van már erre gyári megoldás. Előbbi esetén a Lokátor, utóbbinál pedig a Google Készülékkereső nevű alkalmazás talán a legkézenfekvőbb. Amennyiben az eszközön nem találnánk ilyet, érdemes rákeresni az App Store és a Play Áruház kínálatában. Ezek ráadásul nemcsak ilyenkor, de egy esetleges készülékelhagyás esetén is igencsak hasznosak, úgyhogy több érv is a használatuk mellett szól.


 Az okostelefonok elterjedésével szinte már bárkinek lehetősége nyílik beállítani okostelefonokon nyomkövető alkalmazást    Fotó: Pixabay


„Ha más alternatívát keresünk, akkor is van megoldás. Számos hasonló szoftver létezik ma már, különböző gyártóktól. A teljesség igénye nélkül példa lehet erre a Findmykids, a Life360 vagy a GeoZilla. Sőt, olyan népszerű közösségimédia-felületet is használhatunk ilyen célra, mint a Snapchat, amelynek szintén van nyomkövető felülete is" – tette hozzá a szakember.

Az okostelefonok mellett, még akár a kamaszkor beköszönte előtt is hasznos lehet e célból egy okosóra beszerzése is. Ezek között léteznek ugyanis olyan típusok, amelyek okostelefon nélkül is alkalmasak ellátni számos hasznos, köztük például nyomkövető feladatot is. Ebből adódóan olyan fiatalabbak követésére is lehetőséget engednek, akik számára még okostelefont nem szeretnénk vásárolni.

Az okosotthonok megjelenésével, az okoskamera-rendszerek is elterjedésnek indultak. Legyen szó beltéri vagy kültéri kameráról, mi több, okos ajtócsengőről, ezek ma már egyre megfizethetőbb áron, egyre több mindenben nyújthatnak segítséget.

„Bizonyos okos ajtócsengők például amellett, hogy videófelvételen is dokumentálni képesek a történéseket, értesítéseket is tudnak küldeni arról, hogyha éppen mozgás van a bejárati ajtó táján. Tehát amikor hazaér éjszaka a kamaszkorú gyermek, nem kizárt, hogy a csengő már hamarabb értesíti erről a szülőket, mint ahogy a kulcsát elfordítaná a gyermek a zárban" – hangsúlyozta az X-Rock Magánnyomozó Iroda ügyvezetője.


Az okosórák okostelefon nélkül is alkalmasak ellátni számos hasznos, köztük például nyomkövető feladatot is     Fotó: Pixabay


Egy ilyen okos ajtócsengő azonkívül, hogy a gyermek mozgását is megmutathatja, az illetéktelen látogatók érkezéséről is figyelmeztethet. Tehát az otthon biztonságához is nagyban hozzájárulhat. Persze nemcsak okos ajtócsengőket, de komplett okoskamera-rendszert is alkalmazhatunk hasonló célzattal. Így pedig nemcsak a bejárati ajtót, de a teljes otthont is felügyelet alatt tarthatjuk.

Manapság már szakembert is felbérelhetünk arra, hogy valaki, köztük akár egy tinédzser mozgását kövessük, valamint testi épségét biztosítsuk. Egyértelmű, hogy jellemzően ez egy költségesebb megoldás, mint csak okoseszközöket bevetni. Rendszerint prémium szolgáltatásnak minősül, cserébe azonban van legalább egy olyan fontos előnye, amelyre még nincsenek műszaki megoldások.

„Egy szakember az adott helyzetben nemcsak megfigyelésre, de védelemre is képes. Tehát, ha veszélyhelyzet állna fenn, rögtön ott teremhet a szakszerű segítség. Ez például olyankor is hasznossá válhat, ha a kamasz még rutintalan az éjszakai életben, így az esetleges konfliktusok kezelésében is segítséget tud nyújtani egy professzionális megfigyelő vagy testőr" – mondta Doór Zalán.

Egy ilyen szakember úgy is segítséget tud nyújtani, hogy a kamasz tud ottlétéről, mégsem zavarja meg szórakozását, csak probléma esetén tapasztalja jelenlétét.

„Egyes budapesti szórakozóhelyeken például nagyon elterjedt bódító anyag belekeverése az italba. Ez rövid időn belül öntudatlan állapotba hozza az áldozatát, így könnyebben lehet megfosztani azt a nála lévő értékektől. Amennyiben viszont nincs egyedül a kiszemelt, jobb eséllyel elkerülhetőek az efféle nem kíván események is" – emelte ki a magánnyomozó.