EUR: 386,71 Ft
USD: 363,21 Ft
CHF: 400,81 Ft
GBP: 445,08 Ft
RON: 77,83 Ft
RSD: 3,30 Ft

Új divat hódít a temetőkben - szelfi a sírnál! Szerinted illik vagy nem illik?

Életmód hírek
10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: digitalhungary

A temetési szokások az utóbbi években világszerte jelentős változáson mennek keresztül, amelyek, mint minden más területen, szintén a társadalmi értékek, gazdasági tényezők és technológiai fejlődés változásait tükrözik.

Sokan felhördülnek, ha valaki egy temetésen vagy épp elhunyt szerette sírjánál készült szelfit oszt meg a közösségi oldalán. A temetési szokások az utóbbi években világszerte jelentős változáson mennek keresztül, amelyek, mint minden más területen, szintén a társadalmi értékek, gazdasági tényezők és technológiai fejlődés változásait tükrözik. A temetések ma már egyre inkább személyre szabottak, megidézve az elhunyt életét és preferenciáit.

A technológia is egyre nagyobb szerepet játszik a temetési tervezésben és a gyászban. Az online emlékezési szolgáltatásoktól kezdve a digitális vendégkönyveken át, a temetések élő közvetítéséig, a technológia segít abban, hogy a szeretteinkkel való búcsúzás ne csak a temetőben legyen lehetséges. Ez a jelenség természetesen Magyarországon is észlelhető.


Egy szelfi is része lehet a gyász feldolgozásának     Fotó: Pixabay


Ma már egyáltalán nem ritka jelenség, hogy valaki szelfit készítsen elhunyt szerette sírjánál vagy temetésén. A szelfik pszichológiai hatásai azonban sokrétűek. Egyes tanulmányok szerint a gyakori szelfi-nézegetés bár csökkentheti az önértékelést és az élettel elégedettséget, ugyanakkor önképünk megosztása a közösségi médiában az önmagunkról alkotott képünk és az önértékelésünk szempontjából fontos lehet.

Tóth Mihály, az Ökumenikus Egyház vezető lelkésze szerint azonban ez is része lehet a gyász feldolgozásának. „Sokan érzelmileg intenzív időszakot élnek át, amelyben számos, akár ellentmondó érzést is tapasztalhatnak. A gyász ugyanis egy tanulási folyamat, amely során egy új életet kell megtanulnunk az elvesztett szerettünk nélkül. Egy temetésen készült szelfi pedig összekötheti ezeket. A képek, amelyeket ilyenkor készítünk, örök emléket hagynak a szeretett személyről és a temetésről, segítve ezzel az emlékek felidézését” – állította a lelkész.