EUR: 386,71 Ft
USD: 363,21 Ft
CHF: 400,81 Ft
GBP: 445,08 Ft
RON: 77,83 Ft
RSD: 3,30 Ft

Magasabb árakra készülhetnek az étcsokoládé szerelmesei

Életmód hírek
10perc.hu
3 hónapja
Kiemelt kép: Illusztráció

Az édességkedvelők keserű pirulát kell, hogy lenyeljenek – kedvenc élelmiszerük, az étcsokoládé ára tovább fog emelkedni a magas kakaóárak miatt.

Az elmúlt évben a csokoládé ára 14 százalékkal emelkedett a NielsenIQ fogyasztói adatai szerint. Egyes piaci szemlélők szerint az áremelkedés még tovább fokozódik a zsugorodó kakaóellátás miatt - közölte az NBCnews.

A kakaó ára tonnánként pénteken elérte a 3160 dollárt, ami a legmagasabb érték 2016. május 5. óta. Az utolsó jegyzés 3171 dolláron történt tonnánként.

"A kakaópiac árainak megdöbbentő emelkedését tapasztaltuk. Ez a szezon a második egymást követő deficitet jelöli, a várakozások szerint a kakaó készletek rendkívül alacsony szintre csökkennek" - mondta az S&P Global Commodity Insights fő kutatóanalitikusa, Sergey Chetvertakov.

Chetvertakov hozzátette, hogy az El Niño időjárási jelenség kevesebb csapadékot és erős szeleket hoz várhatóan Nyugat-Afrikába, ahol nagyrészt a kakaót termesztik. Elefántcsontpart és Ghána adja a világ kakaótermelésének több mint 60%-át.

Előrejelzése szerint a következő szezonban, újabb hiánnyal kell számolni a kakaópiacon. Becslései szerint ennek következtében a kakaó határidős ára tovább emelkedhet, akár metrikus tonnánként 3600 dollárra is.

"Egyre valószínűbbnek tartom, hogy a fogyasztóknak fel kell készülniük a magasabb csokoládéárakra" - mondta, mivel a csokoládégyártók kénytelenek a magasabb termelési költségeket áthárítani a fogyasztókra. Az emelkedő nyersanyagárak, az energiaköltségek növekedése és a kamatok növekedése továbbra is nyomást gyakorol rájuk.

A csokoládé előállításának nagy részét a kakaóvaj adja, amelynek ára az év eleje óta 20,5%-kal emelkedett a Mintec élelmiszer-ár adatbázisa szerint.

"Mivel a csokoládé főként kakaóvajból készül, a tejcsokiban és az étcsokoládéban is van kakaómassza, annak ára közvetlenül befolyásolja a csokoládé árát" - mondta Andrew Moriarty, a Mintec Commodity Insights igazgatója.

Hozzátette, hogy a kakaófogyasztás Európában "rekordközelben" van, ez a régió a világ legnagyobb csokoládéimportőre.