EUR: 380,17 Ft
USD: 348,84 Ft
CHF: 399,18 Ft
GBP: 441,91 Ft
RON: 76,49 Ft
RSD: 3,24 Ft

Döbbenetes adat - az egyedül élő idősebb férfiak majdnem fele hajlamos a depresszióra

Életmód hírek
10perc.hu
1 éve
Kiemelt kép: Pixabay

Egy új tanulmány értelmében kiderült, hogy az egyedül élés szorosan kapcsolódhat a mentális gondok kialakulásához.

Magasabb kockázattal járhat együtt az egyedül élés, derült ki a Frontiers in Psychiatry augusztusi számában megjelent tanulmány szerint. A magányosság többek között maladaptív érzelemszabályozási stratégiákkal, nagyobb mértékű közösségi médiahasználattal, a kimaradástól való erősebb félelemmel, valamint a túlköltekezéssel vagy éppen az anyagiassággal járhat együtt- írja az In.

Korábbi kutatások eredményeképpen megállapítható volt, hogy a magány negatív fizikai és mentális egészségügyi eredményekkel jár, mint például a depresszió. Habár a Covid19-es korlátozások maximális fokozatokat ért el a magányosság területén, mégis ma már egyre többen élnek egyedül. Például a nyugati országokban élő emberek közül majdnem minden harmadik ember egyedül él.


A vizsgálatban részt vevők kétharmada nő volt     Fotó: Pixabay


A témával kapcsolatos kutatások ellenére kevés olyan adat állt rendelkezésre, ami folytonosan, időszakról-időszakra vizsgálta volna a magányt és a társadalmi elszigeteltséget. Ezért Wu és munkatársai az ismétlődő vizsgálatok adataira támaszkodtak a kapcsolat feltárásához. Az átvizsgált 239 teljes szövegű cikkből hét került be a metaanalízisbe, melyben 123 859 résztvevő volt, amiből 65% nő volt.

Az adatok elemzése rámutatott arra, hogy az egyedül élés 42%-kal növelte a depressziós zavarok kockázatát. Azt is felfedezték, hogy ez a kockázat magasabb a férfiak, az idősebbek és a vidéki emberek esetében. Számos magyarázat szerint a magányosság oka sokféle lehet: rosszabb anyagi helyzetben élnek, kevesebb társas kapcsolattal rendelkeznek, rosszabb a fizikai vagy mentális állapotuk.