EUR: 386,71 Ft
USD: 363,21 Ft
CHF: 400,81 Ft
GBP: 445,08 Ft
RON: 77,83 Ft
RSD: 3,30 Ft

Nyári frissítők gyógynövényekből

Életmód hírek
10perc.hu/KM
2 éve
Kiemelt kép: 10perc.hu

Nagyon fontos, hogy a befőzéshez használt növényt mindig megbízható, tiszta helyről szedjük.

Nyár elején számos gyógynövényből lehet szörpöt készíteni. Mezei Vadmenta, Turbolya, Kerek Repkény és sorolhatnánk a Kőérberken is gyűjthető növényeket, amelyekben Király Kriszta gyógynövény szakértő segít ezúttal eligazodni.

Ezeket az ízeket az üzletben nem találhatjuk meg. A gyógynövények közül általában a Bodzát és az Akácot ismerik a legtöbben. Az igazán értékes növények nemcsak a mezőkön vagy az erdő szélén nőnek, de akár a kiskertben is meg lehet termeszteni - magyarázta Király Kriszta, aki pár éve az édesanyjával fogott bele a vegyszermentes gazdálkodásba.

A cél, hogy olyan növények kerüljenek a szörpökbe, amelyek számos gyógyhatással rendelkeznek. Megpróbálta a család a különleges növények termesztését is elsajátítani, melyek nemcsak hatékonyak, de úgymond lélektani analógiát is hordoznak. Mindezek hátterét persze egyetemi szinten tanulták ki.


Király Kriszta szerint érdemes akár egy kirándulás során mezei vadmentát gyűjteni az ebből készült szörpöt pedig citromfűvel és zsályával érdemes fűszerezni    Fotó: Kőérberki Kiskert


Ma már feladatuknak tartják a gyógynövények hatásait szörpként is megismertetni. De a szakértelem mellé természetesen, szenvedély is kell. Nagyon fontos, hogy a befőzéshez használt növényt mindig megbízható, tiszta helyről szedjük. Ahol nem járnak autók, és távol van a várostól.

A friss leveleket, virágokat, illetve a hajtásokat áztassuk vízbe. Másnap szűrjük le. Ezután cukorszirupot kell készíteni és a növényeket speciális módon megfőzni. Az így kapott szörpöt pedig tartósítószer nélkül akár dunsztolással is el lehet tenni télire.

Egy sosem kóstolt karakteres íz lesz ezeknek a frissítőknek az alapja, amit a gyerekek is szívesen fogyasztanak. Király Kriszta szerint érdemes akár egy kirándulás során mezei vadmentát gyűjteni az ebből készült szörpöt pedig citromfűvel és zsályával érdemes fűszerezni. Így a kikapcsolódást nyugtató hatással fokozza.


Egy sosem kóstolt karakteres íz lesz ezeknek a frissítőknek az alapja    Fotó: 10perc.hu


Menta Spritzer, különleges koktél nyár esti grillpartihoz

4 cl Mentaszörp

2 dl szóda

5 cl gyömbérsör

pár csepp citromlé

mentalevél

lime / citromkarika

esetleg egy kis fehér rummal vagy ginnel is megbolondíthatjuk


Pitypang Spritzer

5 cl Pitypangszörp

2 dl szóda

5 cl tonic (kesernyésebb fajta)

pár csepp citromlé

mentalevél

citromkarika

egy kevés vodkával vagy ginnel is remek