EUR: 393,07 Ft
USD: 373,75 Ft
CHF: 406,82 Ft
GBP: 454,93 Ft
RON: 79,01 Ft
RSD: 3,36 Ft

A többség túlsúlyosnak tartja magát…

Életmód hírek
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: freepik.com

Száz emberből 87 elégedetlen a testsúlyával, az emberek többsége pedig rosszul ítéli meg azt, hogy vajon tényleg fogyókúráznia kell, vagy sem.

Magyarországon a felnőtt lakosság 30 százaléka elhízott, a túlsúlyosak aránya pedig ennél is több, ezzel Magyarország rendelkezik a legrosszabb mutatókkal Európában. Éppen emiatt érdekes és roppant tanulságos felmérést végzett el a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság, akik arra voltak kíváncsiak, hogy az emberek vajon mennyire elégedettek a saját testsúlyukkal. Nos, annyit már előre elárulhatunk, hogy semennyire.


A legtöbben azt gondolják, hogy a túlsúly a saját hibája, akartgyengesége, mert képtelen lefogyni    Fotó: freepik.com


Ugyanis a megkérdezettek 39 százaléka gondolja azt, hogy csak néhány kiló felesleggel küzd, 24 százaléka normális testsúlyúnak tartotta magát, 6 százaléka pedig kifejezetten soványnak, míg a válaszadók 13 százaléka tartotta elhízottnak magát. Ezzel szemben a testtömegindex szerint viszont a résztvevők 34 százaléka túlsúlyos, 28 százaléka pedig valamilyen mértékben elhízott volt. A férfiaknál átlagosan 39, míg a nőknél 43 éves korukban mutat legtöbbet a mérleg, a férfiak esetében ez átlagosan 93, a nőknél 80 kilogrammot jelent.

A válaszadók mintegy ötöde érzi a súlyfelesleg miatt kialakuló egészségügyi problémák hátráltató hatását, négy százalékuk szerint az egészségkárosodásuk már tartósnak is tekinthető. A résztvevők 40 százalékának már az is megfordult a fejében, hogy elhízása betegség, amelyet gyógyítani kell, csaknem 30 százalékuk azt mondta, hiába mozognak és figyelnek oda az életmódjukra, semmi sem működik.


Néha nagyon nehéz a döntés: az egészséges gyümölcs vagy az édes tiltott csoki     Fotó: frrepik.com


A legtöbben mégis azt gondolják, hogy a túlsúly a saját hibája, akartgyengesége, mert képtelen lefogyni. Tízből négyen már legalább négyszer elkezdtek fogyókúrázni. A megkérdezettek 95 százaléka soha nem szedett orvos által felírt súlycsökkentő szert, 96 százalékuk nem vett részt orvosi felügyelet alatt zajló súlycsökkentésben, 93 százalékuk pedig nem kérte dietetikus tanácsát sem.