EUR: 391,25 Ft
USD: 368,76 Ft
CHF: 405,32 Ft
GBP: 451,21 Ft
RON: 78,68 Ft
RSD: 3,34 Ft

Megkezdődött a madáretetési szezon

Életmód hírek
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: freepik.com

A mintegy ötven potenciális etetőlátogató madárfaj megfigyelése egyedülálló élményt kínál a kertekben, a parkokban és az emeletes házak ablakaiban, erkélyein is.

A Magyar Madártani Egyesület (MME) közleményt adott ki azzal kapcsolatban, hogy az első fagyok beköszöntével megkezdődött a 131. országos énekesmadár-etetési szezon, amely 1890 óta vonja be Magyarország lakosságát a madáretetésbe. Az énekesmadár-etetési időszak az őszi első fagyoktól azok tavaszi megszűnéséig tart. Az etetők madárforgalma elsősorban a tél keménységétől, ezen belül is főleg a hótakaró vastagságától és tartósságától függ. Enyhe teleken az etetőket látogató madarak faj- és egyedszáma gyakran csak fele, harmada a megszokottnak.


Az énekesmadár-etetési időszak az őszi első fagyoktól azok tavaszi megszűnéséig tart    Fotó: freepik.com


Az egyesület felhívja a figyelmet arra, hogy az énekes madaraknak adható téli madáreleségek négy nagy csoportba sorolhatók. A napraforgó már önmagában is elegendő, emellett sose feledkezzen meg senki az alma, különböző bogyók – vadszőlő, borostyán, tűztövis, nyugati ostorfa, fagyal – etetőkbe való kitételéről sem. Az állati zsiradék – háj, faggyú, főzéssel sótlanított szalonna, cinkegolyó – és az ivó- és fürdővíz kihelyezése is fontos, a befagyott itatókban pedig szükség van a naponkénti vízcserére.


A vízi madarak esetében a kenyérrel való táplálás megbetegíti a madarakat    Fotó: freepik.com


Az énekes madarak téli etetésével szemben a vízi madaraknál ez tömegesen sodorja veszélybe, betegíti meg és pusztítja el az állatokat, ami ellen világszerte küzdenek a hatóságok és a természetvédelmi szervezetek. A vízi madarak esetében a kenyérrel való táplálás megbetegíti a madarakat, például kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést, ami tömeges jégbe fagyásukat okozhatja. Növeli továbbá a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót, az ebből eredő sérülésveszélyt és a fertőző betegségek terjedését.