EUR: 382,59 Ft
USD: 355,01 Ft
CHF: 405,63 Ft
GBP: 445,79 Ft
RON: 77,02 Ft
RSD: 3,27 Ft

Megszüntette a kormány a munkahelyi kötelező orvosi vizsgálatot! Szerinted igazuk van?

Egészség
10perc.hu
3 hete
Kiemelt kép: Pixabay

Lesznek munkakörök, ahol továbbra is megmarad az egészségügyi vizsgálat, ebben az esetben a munkáltató továbbra is ingyenesen köteles biztosítani a munkavállaló munkaköri alkalmassági vizsgálatát.

Megszűnik a munkahelyi kötelező orvosi vizsgálat - derült ki egy, a parlamentnek Semjén Zsolt által éjszaka benyújtott törvénymódosítási javaslatból, amely tartalmazza ezt a passzust is. A munkáltatók és a munkavállalók adminisztratív terheinek csökkentése érdekében a munkaköri alkalmasság vizsgálata tekintetében általános jelleggel megszűnik a kötelező orvosi vizsgálat - ezt tartalmazza az éjszaka a parlamentnek a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslat – írta az ATV.

Jogszabály meghatározhat olyan munkaköröket és foglalkozásokat, amikor a továbbiakban is kötelező lesz az orvosi vizsgálat, illetve a jogszabályon túl a munkáltató is előírhatja ugyanezt a saját döntésével. A munkáltató mindkét esetben továbbra is ingyenesen köteles biztosítani a munkavállaló munkaköri alkalmassági vizsgálatát.

A törvényjavaslat indoklásában az áll: “A változó életviszonyok a jogszabályok folyamatos felülvizsgálatát, tartalmának újragondolását igénylik. Az új szabályok megalkotásakor azonban olyan intézkedéseket kell tenni, olyan javaslatokat kell kidolgozni, ami az emberek hétköznapi ügyeinek intézését egyszerűbbé tudják tenni” - írják.