EUR: 382,59 Ft
USD: 355,01 Ft
CHF: 405,63 Ft
GBP: 445,79 Ft
RON: 77,02 Ft
RSD: 3,27 Ft

Szauna megfázás esetén? Csak, ha okosan csináljuk

Egészség
10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: termalfurdo.hu

A lappangási és gyógyulási időszakban lehet, de a betegség alatt tilos a szauna használata.

Alapvetően a szauna minden egészséges ember számára jót hoz, idősek és fiatalok egyaránt ellazulnak tőle, segíti a szervezet méregtelenítését, serkenti a vérkeringést. Megfázás és betegség esetén azonban nem árt vigyázni. A termalfurdo.hu szakemberei segítségével összegyűjtöttünk néhány alapszabályt.

A náthás, influenzás betegségek időszakában jó hatással van a szauna a szervezetre:

  • Felső légutak idült megbetegedése esetén, ez általában megfázás vagy influenza, a lappangási időszakban érdemes szaunázni, mivel az erős verejtékezés, valamint a magas hőmérséklet hatására a kórokozók csírája elpusztítható. A magas hőmérséklet egy ál-lázas állapotot idézhet elő, ami meggyorsítja a szervezet védőanyag mozgósítását, ami szintén a kórokozó csírák elpusztítását teszi lehetővé, még mielőtt a betegség súlyosbodna.
  • Amikor a betegség intenzív szakasza véget ért, egy-két nap lábadozás után fel lehet gyorsítani a gyógyulás folyamatát szaunázással.
  • Több tanulmány és tapasztalat is azt mutatja, hogy a rendszeres szaunázás javítja az immunrendszert és csökkenti a náthás időszakok hosszát. Ha valaki rendszeresen szaunázik az egészséges időszakban, afféle prevencióként használva a forró levegőt, csökkenti a megfázás esélyét.
  • Ha a gyógyuláshoz segítségül hívjuk a szaunát, mindig fogyasszunk elég folyadékot előtte és utána. Megfázás esetén a szaunázás után a gyors lehűlés, a jéghideg fürdő helyett válasszuk inkább a fokozatosan hűtött zuhanyt és utána mielőbb töröljük szárazra a testünket.

Tilos a szauna influenzás, megfázásos betegség esetén

  • A betegség intenzív szakaszában nem szabad szaunázni, mert rosszabb állapotot idézhet elő a szauna forró levegője.
  • Lázasan semmi esetre ne szaunázzunk, akármilyen betegségről is legyen szó.

Betegség esetén különösen fontos, hogy hagyjunk időt a szauna után a regenerációra és az átforrósodott test kihűlésére. Ha nincs elég időnk rá, hogy hagyjuk a testet megpihenni, mielőtt az utcára lépnénk, inkább hanyagoljuk a szaunát a betegség időszakában.