EUR: 380,12 Ft
USD: 347,01 Ft
CHF: 394,37 Ft
GBP: 438,24 Ft
RON: 76,44 Ft
RSD: 3,24 Ft

Könyörögnek Novák Katalinnak az orvosok, hogy ne írja alá az új egészségügyi törvényt

Egészség
10perc.hu
11 hónapja
Kiemelt kép: Freepik

A Magyar Orvosi Kamara küldöttgyűlést hív össze jövő év elejére, mert a módosított jogszabályok miatt 4500 orvos jelezte, felmond, ha nem változik az általuk elfogadhatatlannak tartott törvény.

Rendkívüli, országos küldöttgyűlést hív össze 2023 elejére a Magyar Orvosi Kamara (MOK) – jelentette be a Népszavának nyilatkozva Álmos Péter, a kamara alelnöke. Ezen az ülésen születhet döntés arról, milyen tiltakozó akciót támogat a magyar orvostársadalom, miután a parlament elfogadta az egészségügyi törvény módosítását.

Az orvosok számára ugyanis elfogadhatatlanok a módosítások, ráadásul a kormányzat semmibe sem vette figyelembe a MOK javaslatait. Mindenesetre felmérték a tagság véleményét ebben a kérdésben, és kiderült, a küldöttgyűléssel mindenképpen egyetértenek.

Ráadásul 4500 orvos nyilatkozott arról, hogy hajlandó letétbe helyezni a felmondását, 6800-an pedig az önként vállalt túlmunka szerződéseikről állították ugyanezt. A válaszadók kb. harmada az alapellátásban, a többség szakrendelőben, illetve kórházban dolgozik – írta meg a Telex.

A kamara arra kéri Novák Katalin köztársasági elnököt, küldje vissza megfontolásra a parlamentnek az egészségügyi törvény szerdán elfogadott módosítását, hogy olyan törvény születhessen, ami mögött valós szakmai konszenzus van.

Az új törvénnyel az a legnagyobb gond, hogy az orvostársadalom megkerülésével a gyógyítókra hárítanak olyan problémákat, amelyek veszélyeztetik a betegbiztonságot.