EUR: 382,59 Ft
USD: 355,01 Ft
CHF: 405,63 Ft
GBP: 445,79 Ft
RON: 77,02 Ft
RSD: 3,27 Ft

Kétnapos sztrájkot lengettek be a Volán buszsofőrei

Belföldi hírek
10perc.hu
3 hete
Kiemelt kép: Volánbusz

Nem kizárt, hogy a buszsofőrök szövetségre lépnek a szintén bérfejlesztésért harcoló mozdonyvezetőkkel.

„Kétnapos sztrájkot jelentünk be, ha nem áll elő szerdán elfogadható, konkrét ajánlattal a munkáltató”mondta a Mércének Dobi István a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) elnöke a november 15-re meghirdetett Csoportszintű Érdekegyeztető Tanács (CSÉT) ülésével kapcsolatban. A szakszervezet a bértárgyalások megkezdését sürgeti, ahol 25 százalékos keresetfejlesztést fognak kérni.

„Ha szerdán azt mondja a munkáltató, hogy még nem tud semmit mondani, mert a tulajdonos, a minisztérium, a kormány nem döntött, akkor egyértelmű, hogy ez egy komolytalan bértárgyalás kezdete” – mondta Dobi, majd hozzátette, „egy ilyen komolytalan kezdetnél, amikor a munkáltató nem áll elő korrekt ajánlattal, akkor csak az lehet a válasz, hogy mi elkezdjük a bérharcunkat”.

A SZAKSZ elnöke szerint a kétnapos munkabeszüntetésre még az adventi időszak előtt sor kerülhet. A lapnak azt is elmondta, a bértárgyalásoknál igyekeznek együttműködni a hasonló mértékű, 18 százalékos béremelés mellett a béren kívüli juttatások emelését is követelő Mozdonyvezetők Szakszervezetével.

„Nincs kizárva, hogy az autóbuszvezetők és a mozdonyvezetők akciószövetségre lépnének, erről még nem tárgyaltunk. A 15-én bejelentett munkáltatói ajánlat fogja felgyorsítani az eseményeket” – tette hozzá a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet elnöke.