EUR: 382,59 Ft
USD: 355,01 Ft
CHF: 405,63 Ft
GBP: 445,79 Ft
RON: 77,02 Ft
RSD: 3,27 Ft

Hogyan kaphat nyugdíjat az, aki külföldre költözik? Mutatjuk

Belföldi hírek
10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: Pixabay

Figyeljenek az idősek a külföldi tartózkodás esetén mikor és hova érdemes a nyugdíj folyósítását kérni, és hogy ügyintézés közben mire kell ügyelni.

Nyugdíjasként sokan végig látogatják a kedvenc úticélokat, de olyanok is akadnak, akik elköltöznek egy megálmodott helyre. Szatmáry Tünde Katalin nyugdíjszakértő szedte pontokba, hogy külföldi tartózkodás esetén mikor és hova érdemes a nyugdíj folyósítását kérni, és hogy ügyintézés közben mire kell figyelni.

A magyar nyugdíj és nyugdíjszerű ellátások folyósításának nem akadálya, ha az érintett külföldön, azaz EU-s, EGT vagy Magyarországgal, egyezménnyel érintett országban él. Az ellátást minden esetben a MÁK Nyugdíjfolyósító Igazgatóság folyósítja, mely postai úton csak belföldi lakcímre, illetve utalás formájában lakossági folyószámlára történhet.

Amennyiben az érintett 90 napnál rövidebb időtartamra külföldre utazik, csak akkor szükséges írásos bejelentést tennie a Nyugdíjfolyósító felé, ha az ellátás kifizetése postai úton történik. Célszerű a lakhely szerinti illetékes postahivatalnál egy meghatalmazottat megjelölni, aki az ellátást az érintett távolléte alatt felveszi.

Ha a külföldre történő utazás várhatóan meghaladja a 90 napot, a nyugdíjasnak kötelessége 15 napon belül írásban vagy elektronikus úton ezt jelezni a Nyugdíjfolyósító felé még az utazás megkezdése előtt. Ezzel eleget tesz a bejelentési kötelezettségnek, így biztosítva azt, hogy a távollétében a nyugellátást zavartalanul folyósítják részére.


A MÁK kizárólag forintban utalja az ellátást, így az átváltási és a számlavezetési díjak minden esetben az ellátottat terhelik      Fotó: ATV


Ha a nyugdíjas hosszú távra, vagy véglegesen külföldre költözne, a Nyugdíjfolyósítót az új lakcím tényéről mielőbb írásban értesíteni kell. Ez nagyon fontos, mivel minden évben hivatalból postai úton életbenléti igazolást küldenek az ellátottnak, aki köteles egy hivatalos szerv előtt személyi iratok bemutatásával önmagát igazolni, majd a nyilatkozatot ajánlott levélként a nyugdíj folyósítását végző szerv részére visszaküldeni. Ennek elmulasztása esetén a nyugellátás megszüntetésre kerül.

Hosszú távú külföldre költözés esetén, a kiutazást követően külföldön is lehetőség van új bankszámla nyitására. Ha az érintett belföldi bankszámla helyett az új külföldi számlára szeretné kérni a nyugdíj átutalását, ezt Ügyfélkapun vagy postai úton jeleznie kell a Nyugdíjfolyósító felé.

Külföldre költözés során is érdemes megfontolni, hogy a magyar ellátás belföldi bankszámlaszámra történjen, mivel így alacsonyabbak lesznek a banki költségek. A MÁK kizárólag forintban utalja az ellátást, így az átváltási és a számlavezetési díjak minden esetben az ellátottat terhelik - írja a Fanny magazin.


Ha a nyugdíjas hosszú távra, vagy véglegesen külföldre költözne, a Nyugdíjfolyósítót az új lakcím tényéről mielőbb írásban értesíteni kell     Fotó: Freepik


Ha a külföldre távozáskor a nyugdíjas megszüntette a magyar lakóhelyét, úgy érdemes már a hazaérkezést megelőzően gondoskodnia az állandó magyar lakóhelyről. Erre azért van szükség, mivel csak így tud bankszámlaszámot nyitni, valamint az egészségügyi jogosultság legkorábban a magyar lakóhely létesítése napjától állapítható meg.

Ha korábban külföldi bankszámlára érkezett az ellátás, és a nyugdíjas véglegesen vagy hosszú távra hazaköltözik, akkor a Nyugdíjfolyósító szervnél be kell jelenteni, hogy az érintett a részére folyósított ellátást továbbra is a külföldi, vagy egy újonnan nyitott belföldi bankszámlaszámra kéri.

Ha a nyugdíjas a bankszámlára kéri az ellátást, akkor ezen a számlán tulajdonosnak, társtulajdonosnak vagy rendelkezőnek kell lennie. Elhalálozás vagy jogalap nélküli ellátás kifizetése esetén ugyanis az Államkincstár hivatalból a banktól kérheti a visszautalást.