EUR: 380,17 Ft
USD: 348,84 Ft
CHF: 399,18 Ft
GBP: 441,91 Ft
RON: 76,49 Ft
RSD: 3,24 Ft

Orbán Viktor: „Matolcsy György a bankárok szemén keresztül nézi a világot, én pedig azt nézem, mi a jó a népnek”

Belföldi hírek
10perc.hu
11 hónapja
Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

A miniszterelnök rendkívüli teljesítmények tartja azt is, hogy a liberális világban uralkodó "hungarofóbiát" leküzdve sikerült az EU-val megállapodni.

Évzáró nemzetközi sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor egy Kormányinfó keretein belül, ahol órákon keresztül válaszolt a média kérdéseire. Többek között a magyar kormányfő elmondta, a rendszerváltás óta ez volt Magyarország legnehezebb éve.

A miniszterelnök szerint a nehézségek ellenére Magyarország mégis rendkívüli teljesítményt nyújtott. Harmincéves csúcson van a foglalkoztatás, az emberek 74,6 százaléka dolgozik. Rendkívüli teljesítmények tartja azt is, hogy a liberális világban uralkodó "hungarofóbiát" leküzdve sikerült az EU-val megállapodni, és az erről szóló megállapodásokat a következő egy-két napban alá is írják.

Beismerte, hogy 2023-ban sem lesz könnyebb az emberek megélhetése. Hozzátette, a gazdasági szakemberek hiába javasolják azt, hogy Magyarország számára az jelentene hosszútávú megoldást, ha belépne az euróövezetbe. Ez egyrészt nincs napirenden a kormánynál, másrészt ő sem támogatja.


Orbán Viktor miniszterelnök és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón      Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd


A kormány továbbá szeretné elérni, hogy a következő év végére egy számjegyűre zsugorodjon az infláció. Újságírói kérdésre elmondta, nem tartja gondnak Matolcsy György kritikáját, ugyanis a jegybank elnöke azt nézi, hogy a bankoknak mi a jó, míg ő az emberek megélhetését tekinti fő szempontnak. Ezért is hosszabbították meg az élelmiszerek ársapkáját.

A pedagógusokkal kapcsolatban elmondta, egyetért a bérköveteléseikkel – az oktatás jövőjéről szóló követeléseiket sosem említette –, és elmondta, ha megjönnek az uniós pénzek, akkor három, ha nem jönnek, akkor hat esztendő alatt emelik meg a diplomás bérminimum 80 százalékára a pedagógusok bérét. Hozzátette, maximális a bizalma az oktatást felügyelő Pintér Sándor belügyminiszterrel szemben.