EUR: 382,59 Ft
USD: 355,01 Ft
CHF: 405,63 Ft
GBP: 445,79 Ft
RON: 77,02 Ft
RSD: 3,27 Ft

Támad a fogyasztóvédelem a hétvégén és Adventkor

Belföldi hírek
10perc.hu
1 éve
Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

A hatóság elsősorban a hagyományos üzletek, piacok, kitelepülések és az online boltok vizsgálatára készül az ünnepi forgatagban.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 2022 utolsó nagy rohamára készül. Ugyanis kiemelt ellenőrzéseket végez az adventi időszakban, amelyek kiterjednek a hagyományos üzletek, piacok, kitelepülések és az online boltok vizsgálatára.

A bemelegítésre már ezen a hétvégén sor kerül, ugyanis nagy figyelmet fordítanak az ellenőrök a most aktuális Black Friday napokra is. Kupecki Nóra alkotmányjogi jogalkotásért és fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elárulta, hogy az akciók során két fő tárgykörre figyelnek a hatóság munkatársai.

Az első, hogy a korábbi ár fel van-e tüntetve, és ha igen, akkor a régebbi ár megfelel-e a valóságnak, vagyis az adott kereskedőnél valóban az volt a legalacsonyabb alkalmazott ár a leárazás bejelentését megelőző 30 napban.

A másik ellenőrzési tárgykörben kiemelt figyelmet fordítanak a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok vizsgálatára, mint például a túl hosszú akciós időszak, vagy, ha az akciós termék már a leárazás elején készlethiányos, de ide tartozik a fogyasztó által ténylegesen fizetendő eladási ár feltüntetésére vonatkozó félrevezető információ is.