Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Okospólót fejleszt a Pécsi Tudományegyetem az egészségügyért

10perc.hu
2024. 10. 24.
Okospólót fejleszt a Pécsi Tudományegyetem az egészségügyért

A Pécsi Tudományegyetem kutatói okospólót fejlesztenek, amely valós időben továbbítja az egészségügyi adatokat orvosok számára, segítve a diagnózist.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) kutatói új, innovatív okospóló fejlesztésébe kezdtek, amely lehetővé teszi az egészségügyi adatok kinyerését és azonnali internetes továbbítását. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Alap támogatásával zajló kutatás célja, hogy a szakemberek hiteles adatokat nyerjenek ki, amelyek komoly orvosszakmai döntéseket alapozhatnak meg - írja a hvg.

Az okospóló a keletkezett adatokat online módon továbbítja, így az orvosok azonnal értékelhetik azokat, és tanácsokat adhatnak a dietetika és a mozgás terén. A PTE Humán Páciens Szimulációs Központjában már működik egy távfelügyeleti központ, amely fiziológiai paraméterek monitorizálását teszi lehetővé krónikus betegségben és egészségtudatos páciensek számára.

Betlehem József, a PTE rektorhelyettese és a Kooperatív Technológiák Nemzeti Laboratórium vezető kutatója hangsúlyozta, hogy az okoseszközök megjelenése forradalmi változásokat hozott az orvostudományban is. Az okospóló fejlesztésénél a kényelmes viselhetőség mellett a szakmailag hitelesített adatok érzékelését biztosító szenzorok beépítése is fontos szempont.

A várhatóan jövő tavasszal készülő prototípus segítségével a közvetített adatokra gyógymódokat és életmódbeli tanácsokat lehet építeni, emellett a mesterséges intelligencia elemzései révén az applikációk által bárki számára könnyen érthetővé válhatnak az egészségügyi információk. A PTE kutatása új perspektívákat nyithat az egészségügyi ellátás terén, amely segíthet a páciensek jobb kezelésében.



Főkép forrása:
PTE1367 YouTube

Hirdetés

További cikkek