Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Nukleáris energia felé fordul a Google az AI adatközpontok fenntartásához

10perc.hu
2024. 10. 15.
Nukleáris energia felé fordul a Google az AI adatközpontok fenntartásához

A Google megállapodást kötött a Kairos Powerrel, amelynek keretében kis atomreaktorokat használnak a mesterséges intelligencia (AI) adatközpontok működtetéséhez szükséges energia előállítására.

A Google és a Kairos Power közötti megállapodás célja, hogy biztosítsa a mesterséges intelligencia által üzemeltetett adatközpontok számára szükséges hatalmas mennyiségű energiát. Michael Terrell, a Google energia- és klímaügyekért felelős vezető igazgatója elmondta: „A hálózatnak új áramforrásokra van szüksége az AI-technológiák támogatásához.” A megállapodás elősegíti egy olyan új technológia fejlődését, amely tisztán és megbízhatóan elégíti ki az energiaszükségleteket, így felszabadítva az AI-ban rejlő potenciált - közölte a BBC.

A Kairos Power vezetője, Jeff Olson hangsúlyozta, hogy a Google-lal kötött megállapodás kulcsfontosságú az atomenergia kereskedelmi forgalomba hozatalának felgyorsítása szempontjából. Az üzlet demonstrálja az elektromos hálózatok szén-dioxid-mentesítéséhez szükséges megoldások technikai és piaci életképességét. Fontos megjegyezni, hogy a terveknek még az amerikai nukleáris szabályozó hatóság, valamint a helyi hatóságok jóváhagyása is szükséges, mielőtt a beruházás megkezdődhetne.

Tavaly az amerikai szabályozó hatóságok először 50 év óta engedélyezték a Kairos Power számára egy új típusú atomreaktor építését Kaliforniában. Júliusban a vállalat megkezdte egy demonstrációs reaktor építését Tennessee-ben, amely kisebb reaktorokat fejleszt, amelyek hűtőközegként olvasztott fluorid-sót használnak a hagyományos atomerőművekben alkalmazott víz helyett.

A technológiai ipar egyre inkább a nukleáris energia iránt érdeklődik, mivel az atomenergia szén-dioxid-mentes és folyamatos áramellátást biztosít. A Goldman Sachs becslése szerint az adatközpontok globális energiafogyasztása az évtized végére várhatóan több mint kétszeresére nő. John Moore, a TechTarget ipari szerkesztője a BBC-nek elmondta, hogy az AI adatközpontoknak jelentős mennyiségű villamos energiára van szükségük, nemcsak az energiaellátáshoz, hanem a berendezések hűtéséhez is.

Az Egyesült Államok az ENSZ éghajlat-változási konferenciáján tavaly csatlakozott azon országok csoportjához, amelyek 2050-ig meg akarják háromszorozni nukleáris energiakapacitásukat, hogy csökkentsék a fosszilis tüzelőanyagoktól való függést. Kritikusok azonban figyelmeztetnek arra, hogy az atomenergia nem kockázatmentes, és hosszan tartó radioaktív hulladékot termel. A közelmúltban a Microsoft megállapodást kötött a Three Mile Island-i erőmű újraindításáról, míg az Amazon bejelentette, hogy Pennsylvania államban nukleáris energiával működő adatközpontot vásárolna.




Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek