Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

OpenAI: A nyereségorientált jövő felé halad

10perc.hu
2024. 09. 26.
OpenAI: A nyereségorientált jövő felé halad

Az OpenAI a nyereségorientált vállalattá válás tervét folytatja, miután több vezető távozott, köztük Mira Murati. A cég 6,5 milliárd dollár finanszírozásra törekszik, miközben az Apple és az Nvidia is potenciális befektetőként szerepel.  

Az OpenAI, a ChatGPT fejlesztője, nyereségorientált vállalattá kíván válni, miközben nemrégiben több vezetője is távozott, köztük Mira Murati technológiai vezető. A San Franciscó-i székhelyű cég a hírek szerint 6,5 milliárd dolláros új finanszírozásra törekszik, és a vállalati struktúráját meg kívánja változtatni. A terveik szerint a nonprofit igazgatótanács helyett egy for-profit entitásként működnek tovább, amely a társadalmi közjót is szem előtt tartja - közölte a The Guardian.

Az OpenAI szóvivője megerősítette, hogy a nonprofit szervezet továbbra is fennmarad, és a céljuk az, hogy olyan mesterséges intelligenciát fejlesszenek, amely mindenki számára előnyös. Az OpenAI-t 2015-ben nonprofit szervezetként alapították, és négy évvel később bővült for-profit leányvállalattal, amelynek legnagyobb befektetője a Microsoft.

Az OpenAI új finanszírozási körében a potenciális befektetők között szerepel az Apple és az Nvidia is, a cég pedig 150 milliárd dolláros értékelés felé tart. Az új irányvonal, amely a mesterséges általános intelligencia (AGI) megteremtésére fókuszál, némi aggodalmat keltett a cég korábbi munkatársaiban. William Saunders, aki idén hagyta el a céget, azt mondta, hogy „elvesztette a hitét” a vállalat döntései iránt, míg Jan Leike, a cég korábbi biztonsági kutatója a csillogó termékek előtérbe helyezését bírálta.

A közelmúltban Murati távozása mellett Barret Zoph és Bob McGrew is felmondtak, ami szintén jelezheti a vállalatban zajló jelentős változásokat. Sam Altman, a vezérigazgató, elismerte, hogy a vezetőváltások a vállalatok természetes részei, és azt hangsúlyozta, hogy mi nem egy átlagos vállalat vagyunk”.

Főkép forrása:
Northfoto/Jaque Silva

További cikkek