Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

A nagy szakadék: Az irodai dolgozók produktívabbak, mint az otthon dolgozók?

10perc.hu
2024. 09. 20.
A nagy szakadék: Az irodai dolgozók produktívabbak, mint az otthon dolgozók?

Az Amazon új rendelete szerint az alkalmazottak heti öt napot töltenek az irodában, de a távmunka előnyei továbbra is vitatottak.

Richard Partington közgazdasági tudósító elemzése rávilágít a munkavégzési formák közötti ellentmondásokra. Az Amazon legújabb döntése, amely január 2-tól megköveteli az alkalmazottaktól, hogy heti öt napot töltsenek az irodában, felveti a kérdést: vajon a személyes munka tényleg előnyösebb a produktivitás szempontjából? Andy Jassy vezérigazgató szerint a személyes munkavégzésnek „jelentős” előnyei vannak, amihez több más vállalat, mint például a Goldman Sachs és a Barclays is csatlakozik - közölte a Tha Guardian.

Bár a távmunka népszerűsége megkérdőjelezhetetlen, a pandémia előtti munkarend soha nem fog teljesen visszatérni. A VirginMedia O2 kutatása alapján a cégek 40%-a követeli meg a teljes irodai jelenlétet, míg a KPMG felmérése szerint a brit vállalatvezetők 83%-a tervez visszatérni a korábbi munkamódszerekhez.

Az otthon dolgozó felnőttek aránya a járvány alatt elérte a 49%-ot, de a távmunka kihasználtsága foglalkozásonként változó. A kutatások azt mutatják, hogy a Z generációs munkavállalók hajlamosabbak az irodai munkavégzésre, míg a legmagasabb jövedelmi sávokban dolgozók nagyobb valószínűséggel dolgoznak otthonról.

A közgazdászok véleménye megoszlik a termelékenység előnyeiről: egyes tanulmányok a -19%-os és +13%-os hatás között mozognak. A hibrid munkarend előnyei közé tartozik a mentális egészség javulása és a költségmegtakarítás, míg a közös munkaterek az ötletek megosztását segíthetik.


További cikkek