Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Elon Musk műholdjai akadályozzák a csillagászati kutatásokat

10perc.hu
2024. 09. 19.
Elon Musk műholdjai akadályozzák a csillagászati kutatásokat

Elon Musk Starlink műholdjai zavarják a rádiócsillagászati kutatásokat, akadályozva a fekete lyukak és távoli galaxisok megfigyelését.

A Hollandiai Rádiócsillagászati Intézet (ASTRON) kutatói szerint Elon Musk Starlink műholdhálózata komoly akadályokat gördít a csillagászok munkája elé. Az új generációs műholdak, amelyek gyors internetet biztosítanak a világ különböző pontjain, egyre több zavart okoznak a rádióteleszkópok működésében.

A Starlink műholdak ezrei, amelyek világszerte, különösen nehezen elérhető helyeken – például Ukrajnában és Jemenben – biztosítanak internetkapcsolatot, „vakságot” okoznak a rádióteleszkópok számára. Az ASTRON szakértői szerint ez gátolhatja az űrkutatást.

Az új, V2-es műholdak sugárzása 32-szer erősebb, mint az előző generációs műholdaké, ami jelentős mértékben nehezíti az univerzum kutatását. „Minden egyes új műhold fellövésével egyre kevesebbet látunk az égből” – mondta Jessica Dempsey professzor, az ASTRON igazgatója a BBC News-nak.

Dempsey hozzátette: „Olyan jelenségeket próbálunk megfigyelni, mint a fekete lyukakból kiáramló jetek vagy az univerzum legkorábbi galaxisai, amelyek millió fényévre vannak tőlünk, valamint az exobolygók.”

A BBC News megkeresésére a Starlink tulajdonosa, a SpaceX egyelőre nem reagált. A Starlink műholdak világszerte számos távoli területet látnak el internetkapcsolattal, sőt, tesztek szerint 2022-ben a brit kormány által végzett mérések során a szolgáltatás akár négyszer gyorsabb internetsebességet biztosított, mint az országos átlag. Azonban a csillagászok szerint ennek a technológiának ára van.

Eredeti forrás: BBC News.

Főkép forrása:
Northfoto
Címkék:
#Elon Musk

További cikkek