Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Új dinoszauruszfajok maradványait találták a Hátszegi-medencében

10perc.hu
2024. 09. 15.
Új dinoszauruszfajok maradványait találták a Hátszegi-medencében

Új dinoszauruszfajok maradványait fedezték fel a Hátszegi-medencében. Az új felfedezések fontosak a paleontológiai kutatások és a dinoszauruszok evolúciója szempontjából.

A Hátszegi-medencében, Erdélyben, legalább két új dinoszauruszfaj maradványaira bukkantak a kutatók – adta hírül a Telex a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat alapján. A Hátszegi-medence területe történelmi jelentőségű, hiszen itt kezdődtek az első európai paleontológiai kutatások a 19. század végén. A tektonikai folyamatoknak és a felsőbb rétegek eróziójának köszönhetően a fosszíliák közvetlenül a felszín közelében találhatók, ami jelentős előnyt jelent a kutatások számára.

A kutatók felfedezték, hogy a területen egy nagyobb sziget húzódott, szubtrópusi klímával és dús vegetációval, amely mocsári környezetet alakított ki. Az itt élő dinoszauruszok kisebb termetűek voltak, mint kontinensbeli rokonaik. A ragadozó dinoszauruszok pulykaméretűek voltak, míg a növényevők, mint például a Magyarosaurus dacus, nagyjából hat méter hosszúak és egy tonna súlyúak lehettek.

A HUN-REN-MTM-ELTE Paleontológiai Kutatócsoport új növényevő dinoszauruszfajok maradványait fedezte fel, de a pontos rendszertani helyük megállapítása még hátra van. A kutatások során kiderült, hogy a felfedezett lelőhelyek a legidősebb csonttartalmú rétegek az egész Hátszegi-medencében, ami a hátszegi dinoszaurusz közösség kialakulásának kezdeti időszakát mutatja.

Botfalvai Gábor, a kutatócsoport tudományos munkatársa, elmondta, hogy az idei ásatások egyik jelentős eredménye egy vörös kőzetben talált dinoszauruszcsontváz volt. Azonban a teljes csontváz feltárása csak a jövő évben folytatódik.

Főkép forrása:
illusztráció
Címkék:
#Tudomány

További cikkek