Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Magyar kutatók fedeztek fel egy új geometriai alakzatot

10perc.hu
2024. 09. 11.
Magyar kutatók fedeztek fel egy új geometriai alakzatot

Magyar kutatók a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és az Oxfordi Egyetem közreműködésével új geometriai formaosztályt, a „lágy cellákat” fedeztek fel, amely a természetben megtalálható alakzatok fejlődését és növekedését magyarázhatja.

A Magyar Kutatási Hálózat (HUN-REN) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) közös Morfodinamika Kutatócsoportja jelentős tudományos felfedezést tett az Oxfordi Egyetem együttműködésével - közölte a Telex.

Az újonnan felfedezett geometriai formaosztály, amely „lágy cellák” néven ismert, hézagok és éles csúcsok nélkül tölti ki a teret. Ezen formaosztály modellek a természetben számos helyen megtalálhatók, például izomsejtekben, tengeri csigáspolip héjában, vagy a szervek belsejét borító hámsejtekben.

A kutatók, köztük Domokos Gábor, a Gömböc egyik feltalálója, nemzetközi együttműködés keretében tették közzé felfedezésüket a PNAS Nexus tudományos folyóiratban. Az új modell lehetővé teszi a tudósok számára, hogy jobban megértsék az élő szövetekben kialakuló mintázatokat és azok növekedési folyamatát, valamint miért részesíti előnyben ezeket a formákat a természet.

A „lágy cellák” felfedezése nemcsak a biológiai formafejlődési folyamatok, például a növények gyökereinek növekedése szempontjából jelentős, hanem a nemzetközi tudományos közösség is nagy érdeklődéssel fogadta. A kutatók munkáját a California College of Arts építészhallgatói is figyelemmel kísérték, akik formatervezői alkotásukkal megnyerték a világ első számú dizájniskolájában, a New York-i Parsons Schoolban és a Museum of Modern Artsban rendezett biodesignverseny tudományos díját.

Domokos Gábor hangsúlyozza, hogy a geometriai konstrukciók alkalmazási lehetőségei gyakran csak később válnak nyilvánvalóvá, de a „lágy cellák” esetében már most is kirajzolódnak potenciális matematikai, biológiai és építészeti alkalmazások, amelyek új felfedezéseket inspirálhatnak a jövőben.


Főkép forrása:
Hun-Ren Központ (Facebook)
Címkék:
#Kutatás

További cikkek