Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

A mesterséges intelligencia forradalmasítja a bírósági hangfelvételek elemzését

10perc.hu
2024. 09. 08.
A mesterséges intelligencia forradalmasítja a bírósági hangfelvételek elemzését

Mesterséges intelligencia forradalmasítja a bírósági hangfelvételek elemzését, javítva a beszédhangok szétválasztását és biztosítva a bizonyítékok hitelességét.

mesterséges intelligencia (MI) új korszakot nyit a bírósági hangfelvételek feldolgozásában, különösen a "koktélparti problémáknak" nevezett kihívás megoldásában, amikor több beszélő hangja keveredik össze egy felvételen. A BBC jelentése szerint ez a probléma jelentős lehet, ha a háttérzajok miatt a felvételek érthetetlenné válnak - közölte a hvg.

Keith McElveen, a Wave Sciences alapítója és műszaki igazgatója egy amerikai háborús bűncselekmény ügyében szembesült ezzel a problémával. Az ügy célja egy civilek ellen elkövetett mészárlás elkövetőinek azonosítása volt, de a felvételeken lévő összemosódó hangok megnehezítették a beszélgetések értelmezését. McElveen felismerte, hogy az egyes beszédhangok szétválasztása rendkívül bonyolult akusztikai feladat.

A megoldás egy mesterséges intelligencia alapú algoritmus volt, amely képes volt az egyes hangok eredetének beazonosítására és kiszűrésére. Az algoritmus figyelembe vette a hangok visszaverődését, így csak a beszélőtől származó hangokat erősítette fel. Az első jelentős siker az amerikai gyilkossági ügyben történt, ahol a felvétel kulcsfontosságú bizonyítékká vált. Az FBI két bérgyilkost vett őrizetbe, és az algoritmus segítségével sikerült bizonyítani, hogy megbízást kaptak egy családi viszály során. Az eredetileg használhatatlan hangfelvétel így jelentős szerepet kapott a bíróságon.

Azóta más kormányzati laboratóriumok és az amerikai hadsereg is tesztelte a technológiát, amely szonárjelek elemzésére is alkalmazható. A Wave Sciences célja, hogy a technológiát szélesebb körben használja, például okoshangszórókban és autós hangfelismerő rendszerekben, hogy a környezeti zajok ellenére is pontosan értelmezze az emberi beszédet.

A mesterséges intelligencia szerepe a bűnügyi elemzések területén egyre fontosabbá válik, mivel képes a hangfelvételek manipulációinak azonosítására is, biztosítva ezzel a bíróságokon bemutatott bizonyítékok hitelességét.

Főkép forrása:
mikemacmarketing/Wikimedia Commons

További cikkek