Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

60 év után bizonyították a Föld körüli elektromos mező létezését

10perc.hu
2024. 08. 30.
60 év után bizonyították a Föld körüli elektromos mező létezését

A NASA legfrissebb kutatása egy olyan elektromos mező létezését igazolta, amely az egész Földet körülveszi.

Ez az ambipoláris elektromos mező, amelyről a tudósok már több mint 60 éve feltételeztek, most először került közvetlenül mérésre egy szuborbitális rakéta segítségével - számolt be a részletekről a Nasa. A kutatók szerint ez a mező éppoly alapvető szerepet játszik bolygónk működésében, mint a gravitáció vagy a mágneses tér.

Az 1960-as évek végén az űrhajók megfigyelték, hogy a Föld pólusainál a légkörből részecskék távoznak az űrbe. Ez az észlelés vezette a kutatókat arra, hogy felvessék az elektromos mező létezésének elméletét, de mivel a mező rendkívül gyenge volt, a technológia egészen mostanáig nem volt képes azt észlelni.

Az elsődleges bizonyítékot a NASA Endurance küldetése szolgáltatta, amely 2022. májusában indult útnak az Északi-sarkvidékről. A rakéta közel 768 kilométeres magasságba emelkedett, és a repülése során mindössze 0,55 voltos elektromos potenciálváltozást mért. Bár ez az érték rendkívül csekély, elegendőnek bizonyult a sarki szélben található hidrogénionok gravitáció ellenében történő kilökéséhez az űrbe. 

A kutatók megállapították, hogy a mező hatása tízszer erősebb, mint a gravitációs vonzás, így képes a részecskéket szuperszonikus sebességgel kilökni a világűrbe.

Az ambipoláris mező működése mindkét irányban érzékelhető: a gravitáció hatására lefelé süllyedő ionok magukkal húzzák az elektronokat, míg a szökni próbáló elektronok felfelé emelik az ionokat.

A tudósok szerint az ambipoláris elektromos mező folyamatosan alakíthatta a Föld légkörét az idők folyamán, és hasonló jelenségek más bolygókon is előfordulhatnak. 

A kutatás új utakat nyithat meg a bolygók atmoszférájának tanulmányozásában, különösen olyan égitestek esetében, mint a Vénusz és a Mars, ahol szintén várhatóan létezhet ilyen mező.

Ez volt a NASA Endurance rakétahajó küldetése 2022-ben:


További cikkek