Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Aggodalomra ad okot a ChatGPT emberi hangon megszólaló hangmódja

10perc.hu
2024. 08. 17.
Aggodalomra ad okot a ChatGPT emberi hangon megszólaló hangmódja

Az OpenAI legújabb fejlesztése, a ChatGPT új hangmódja, amely élethű emberi hangon kommunikál, aggodalmakat keltett a társas kapcsolatokra gyakorolt hatásai miatt.

Az OpenAI új ChatGPT hangmódja, amely élethű emberi hangon működik, komoly aggályokat vet fel a társas kapcsolatok terén. A kaliforniai vállalat csütörtökön közzétett kutatása rávilágít, hogy a felhasználók esetleg függőségbe kerülhetnek a mesterséges intelligenciától, amely valósághű beszélgetési élményt nyújt. Az OpenAI augusztus elején vezette be ezt az új hangmódot a fizetős felhasználók számára, amely valós időben reagál, alkalmazkodik a beszélgetéshez, és képes emberi hangok, például nevetés vagy hümmögés kiadására. Az eszköz az érzelmi állapotot is képes érzékelni a felhasználó hangszíne alapján - írta meg a Business2Community. 

Az új hangmódot a "Her" című film digitális asszisztenséhez hasonlították, ahol a mesterséges intelligencia a főszereplő romantikus kapcsolatba kerül, ami azonban végül fájdalmasan véget ér. Az OpenAI jelentése szerint a felhasználók a ChatGPT hangos üzemmódjában olyan nyelvet használhatnak, amely "közös kötődésre" utal, ami csökkentheti az emberi interakció iránti igényt. A jelentés arra figyelmeztet, hogy ez potenciálisan előnyös lehet a magányos egyének számára, de hatással lehet az egészséges emberi kapcsolatokra.

A jelentés hangsúlyozza, hogy az AI-val való interakciók során a felhasználók túlságosan bízhatnak az eszközben, mivel a mesterséges intelligencia hajlamos lehet tévedésekre. Az OpenAI tanulmánya kiemeli, hogy a technológiai cégek versenyt futnak a gyorsan bevezetett AI-eszközökkel, amelyek potenciálisan felboríthatják a társadalmi normákat és a szocializációt. Az eszközök használatával kapcsolatos következmények még nem teljesen tisztázottak, és a vállalatoknak felelősségteljesen kell navigálniuk a fejlődő technológiai tájban.

Az OpenAI jelentése arra is figyelmeztet, hogy a mesterséges intelligencia által nyújtott interakciók idővel befolyásolhatják azt, hogy mi számít normálisnak a társadalmi kapcsolatokban. A vállalat elkötelezett a "biztonságos" mesterséges intelligencia fejlesztése mellett, és továbbra is tanulmányozza a felhasználói "érzelmi függőség" lehetőségét.

A technológia fejlődése már most is olyan romantikus kapcsolatokat eredményezett, amelyek aggodalmat keltenek a párkapcsolati szakértők körében. Liesel Sharabi, az Arizonai Állami Egyetem professzora figyelmeztetett, hogy nagy felelősség hárul a vállalatokra, hogy etikus módon kezeljék a technológiát. "Aggódom az emberek miatt, akik mély kapcsolatokat alakítanak ki egy olyan technológiával, amely hosszú távon talán nem is létezik, és folyamatosan fejlődik" – mondta Sharabi.

Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek