Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Akár nyolc hónapig is még az űrben maradhatnak a NASA űrhajósai

10perc.hu
2024. 08. 15.
Akár nyolc hónapig is még az űrben maradhatnak a NASA űrhajósai

A Nasa egyelőre nem hozott döntést arról, hogy mikor térhet haza a Nemzetközi Űrállomáson rekedt két űrhajós, Butch Wilmore és Suni Williams, miután héliumszivárgást észleltek a Starliner űrhajó hajtóműrendszerében.

A Nasa jelenleg is vizsgálja a lehetséges megoldásokat arra vonatkozóan, hogy Butch Wilmore és Suni Williams űrhajósok mikor térhetnek vissza a Földre a Nemzetközi Űrállomásról (ISS). Az űrhajósok június 5-én indultak útnak a Boeing Starliner űrhajóval, de a küldetés során héliumszivárgást észleltek a kapszula hajtóműrendszerében. Emiatt a Nasa többször is elhalasztotta a hazatérésüket, és jelenleg is adatokat gyűjtenek, hogy megállapítsák, a Starliner elég biztonságos-e a visszatéréshez - közölte a BBC alapján a 24.hu.

A Nasa a legutóbbi sajtótájékoztatóján közölte, hogy a végső döntést várhatóan a jövő hét végén vagy a rákövetkező hét elején hozzák meg. Az egyik lehetőség, hogy a Starliner-rel térnek vissza, ha azt biztonságosnak találják. A másik lehetőség, hogy a SpaceX Crew Dragon űrhajójával jönnek haza, bár ebben az esetben a küldetésük nyolc hónaposra nyúlhat, szemben a tervezett nyolc nappal.

A Nasa szerint azonban ez nem jelentene komoly problémát, mivel korábban is voltak már egy évig tartó missziók az ISS-en. Az űrhajósok, Butch Wilmore és Suni Williams, "hálásak lennének" az extra időért, amit az űrállomáson tölthetnek. Joe Acaba, a Nasa vezető űrhajósa kijelentette: „Az emberi űrrepülések eredendően kockázatosak, és ezt űrhajósként, a munkánk részeként elfogadjuk.” Emellett hangsúlyozta, hogy vészhelyzet esetén a Starliner-t is megfelelőnek tartanák a visszatérésre.

Ez a misszió eredetileg is tesztrepülés volt, így tudták, hogy nem biztos, hogy minden tökéletesen alakul. Az űrhajósok továbbra is az ISS-en maradnak, amíg a Nasa nem hoz végleges döntést a hazatérésükről.

Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek