Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

700 darabos űrszemétfelhőt hozott létre egy kínai rakétafokozat

10perc.hu
2024. 08. 13.
700 darabos űrszemétfelhőt hozott létre egy kínai rakétafokozat

Egy kínai rakéta második fokozatának megsemmisülése több mint 700 darab űrszemétet hozott létre alacsony Föld körüli pályán.

Egy kínai rakéta, amely a SpaceX Starlinkjéhez hasonló kínai megakonstelláció első műholdjait állította pályára, több mint 700 darabból álló űrszemétfelhőt hozott létre alacsony Föld körüli pályán. A SpaceNews beszámolója szerint a rakéta második fokozatának szétesése okozta a törmelék keletkezését, amely az alacsony Föld körüli pálya egy sűrűn használt részén történt, 800 kilométeres magasságban - közölte a Qubit.

Az amerikai űrparancsnokság (US Space Command), amely radarokkal és más szenzorokkal követi a Föld körüli pályán keringő objektumokat, csütörtökön megerősítette a kínai rakéta második fokozatának szétesését. Ezt a LeoLabs vállalat is alátámasztotta, amely globális radarhálózatával az alacsony Föld körüli pályát monitorozza. A vállalat szerint a rakétafokozat megsemmisülése legalább 700, de akár 900 darab űrszemét keletkezését is eredményezhette.

A Hosszú Menetelés-6A rakéta kedden indult útnak, és 18 műholdat szállított, amelyek sikeresen elérték az északi- és déli-sark felett áthaladó poláris pályát. Ezek a kommunikációs műholdak a G60 Starlink Csien-fan rendszer részét képezik majd, amely a tervek szerint 14 ezer műholdból áll majd, miután teljesen kiépül.

A SpaceX jelenleg 6281 Starlink műholdat működtet az űrben, de a tervek szerint a végleges rendszer 12 ezer műholdból fog állni, amely szükség esetén akár 42 ezerre is bővíthető lesz. A Starlink műholdak pályára állítása jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az Egyesült Államok tavaly közel kétszer annyi űrrakétát indított, mint Kína, legközelebbi riválisa.




Főkép forrása:
Illusztráció
Címkék:
#Kína

További cikkek