Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Románia saját fejlesztésű harci drónt épít

10perc.hu
2024. 08. 07.
Románia saját fejlesztésű harci drónt épít

Románia elindította saját harci drónjának fejlesztését, amelyet teljes mértékben hazai szakemberek és gyártók bevonásával valósítanak meg.

Az erdélyi Krónika jelentése szerint a bukaresti kormány elkötelezett amellett, hogy a drón fejlesztésének minden szakasza Romániában történjen - írta a piacesprofit.hu.

Bogdan Ivan, a kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős miniszter, valamint Stefan Radu Oprea, a gazdasági, vállalkozási és turisztikai miniszter, közösségi oldalaikon számoltak be az Elie Carafoli Repüléstechnikai Kutatóintézetben (INCAS) tett látogatásukról. Ivan Facebook-bejegyzésében hangsúlyozta: „A drón teljes egészében romániai szakemberek alkotása lesz a tervezéstől a gyártásig.”

Stefan Radu Oprea kiemelte, hogy az INCAS már korábban is fejlesztett projekteket drónrendszerek számára, és látogatásuk során olyan tanulmányokat, prototípusokat és működő rendszereket tekintettek meg, amelyek megerősítették a védelmi iparban érdekelt vállalatok és technológiai cégek együttműködésének szükségességét

„A védelmi iparban működő, magán- és állami tőkével rendelkező vállalatokkal, valamint a szoftver, a mesterséges intelligencia, a mikroelektronika vagy az optoelektronika területén folyamatosan innováló vállalatokkal összefogva valósággá válhat a romániai drónok gyártásának terve” – idézte a Krónika a minisztert.

Oprea továbbá bejelentette, hogy több együttműködési megállapodás is született a témában, köztük a ROMARM védelmi ipari tröszthöz tartozó brassói Carfil SA és egy francia partner között, amely egy kettős felhasználású - polgári és katonai - regionális drónkezelő kiképzőközpont kialakítását célozza. A miniszter reményét fejezte ki, hogy az első román drón prototípusa egy éven belül elkészülhet.

A román védelmi minisztérium már 2022-ben megkezdte a drónbeszerzést, amikor három Bayraktar TB2-es típusú pilóta nélküli repülőgép-rendszer távirányítását biztosító egység beszerzéséről állapodott meg a török gyártóval. Az első rendszert már átvették és júniusban megkezdték a tesztelését. Emellett az izraeli Elbit Systemsszel is megállapodtak hét Watchkeeper X típusú pilóta nélküli taktikai-operatív repülőgép-rendszer beszerzéséről, amelyet öt év alatt kívánnak megvalósítani.

Főkép forrása:
Stefan Radu Oprea Facebook oldala
Címkék:
#Románia

További cikkek