Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Néhány napig egy új csillag lesz látható az égbolton

10perc.hu
2024. 08. 06.
Néhány napig egy új csillag lesz látható az égbolton

Az idei év egyik legizgalmasabb csillagászati jelensége, a T Coronae Borealis nóvakitörése, néhány napig szabad szemmel is megfigyelhető lesz az éjszakai égbolton.

A T Coronae Borealis, egy vörös óriás csillag és egy fehér törpe csillag rendszere, várhatóan augusztus végén vagy szeptember elején produkálja ezt a különleges jelenséget - írja a Telex. 

A nóvakitörés, amely minden nyolcvan évben egyszer jelenik meg, nagyjából olyan fényes lesz, mint a sarkcsillag, így szabad szemmel is könnyen észlelhető.

Szabó Olivér Norton csillagász elmagyarázta, hogy a T Coronae Borealis esetében nóvakitörésről van szó, ami különbözik a szupernóva-robbanástól. A fehér törpe csillag anyagot von el a vörös óriásból, és amikor tömege eléri a Nap tömegének másfélszeresét, egy termonukleáris reakciót okoz, ami robbanást eredményez. Ez a robbanás a nóvaként ismert jelenség. Ezzel szemben a szupernóva-robbanás hatalmas tömegű csillagok életének vége.

A T Coronae Borealis nóva nem fogja elpusztítani a fehér törpét, mivel egy visszatérő nóváról van szó, ami körülbelül nyolcvan évente mutatja meg magát az égen. 

Legutóbb 1886-ban és 1946-ban volt megfigyelhető. A csillagokból álló rendszer 2600 fényév távolságra helyezkedik el tőlünk, az Északi Korona (Corona Borealis) csillagképben található.

A T Coronae Borealis különlegessége, hogy csupán néhány tucat ilyen visszatérő nóva ismert az égbolton. Nyugalmi állapotban a rendszer fényessége körülbelül 10 magnitúdó, ami miatt szabad szemmel nem látható, csak távcsővel. A nóvakitörés során azonban az objektum fényessége 8 magnitúdóra nő, így szabad szemmel is észlelhetővé válik. Az új csillagot az Északi Korona csillagkép U alakú része felé kell keresni, a Göncölszekér rúdjának meghosszabbításában.

Az esemény három-négy napig lesz szabad szemmel látható, azonban tudományos eszközökkel hosszabb ideig is megfigyelhető. Érdemes már most megismerkedni az Északi Korona csillagképpel, hogy a nóva megjelenésekor könnyebb legyen megtalálni.

Címkék:
#Tudomány

További cikkek