Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Milliók estek áldozatul netes csalóknak tavaly az EU-ban

10perc.hu
2024. 07. 23.
Milliók estek áldozatul netes csalóknak tavaly az EU-ban

 Az Europol legfrissebb jelentése szerint 2023-ban naponta több millió ember esett kiberbűnözés áldozatául az Európai Unióban.

A legsúlyosabb fenyegetések között a gyermekek szexuális kizsákmányolása és a pénzügyi csalások szerepelnek - írta a haszon.hu.

A bűnözők egyre inkább a digitális védelem hiányosságait kihasználva célozzák meg a kis- és középvállalkozásokat. Az áldozatok gyakran adathalász-támadások, romantikus csalások, online átverések és zsarolóprogramok áldozatává válnak. Az Europol kiemelte, hogy a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazása a kiberbűnözésben egyre nagyobb kihívást jelent a hatóságok számára.

,,A mesterséges intelligencia egyre inkább a bűnözők által használt eszközzé válik." - állt a jelentésükben.

Különösen aggasztó a MI segítségével készített, gyermekek szexuális zaklatását bemutató anyagok terjedése, amelyek komoly nehézséget okoznak az elkövetők azonosításában. A bűnüldöző szerveknek korszerű ismeretekre és eszközökre van szükségük, hogy hatékonyan fel tudjanak lépni ezen új típusú bűncselekmények ellen.

Magyarországon is jelentős problémát okoz a kiberbűnözés. Az első negyedévben egy magánszemély átlagosan 1,3 millió forintot, míg egy vállalkozás 31 millió forintot vesztett, ha csalók áldozatául esett. Augusztustól egy új törvény lehetővé teszi, hogy a bankok időben blokkolhassák majd a gyanús számlákat, bár kérdéses, hogy ez elég gyors lesz-e az azonnali fizetési rendszerben.

Főkép forrása:
illusztráció

További cikkek