Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Nem adja ki az EU-ban a fejlettebb MI-modelljét a Meta

10perc.hu
2024. 07. 21.
Nem adja ki az EU-ban a fejlettebb MI-modelljét a Meta

Nem jelenteti meg a legfejlettebb MI-modelljét Európában a Meta.

Mark Zuckerberg Meta vállalata úgy döntött, hogy nem adja ki mesterséges intelligencia modelljének fejlett változatát az Európai Unióban. Az ok a szabályozó hatóságok „kiszámíthatatlan” viselkedése - közölte a The Guardian.

A Meta, amely a Facebook, az Instagram és a WhatsApp tulajdonosa, a Llama modelljét multimodális formában kívánta kiadni. Ez azt jelenti, hogy a modell képes szövegben, videóban, képben és hangban is dolgozni. A Llama egy nyílt forráskódú modell, így a felhasználók szabadon letölthetik és adaptálhatják.

A Meta szóvivője azonban megerősítette, hogy a modell nem lesz elérhető az EU-ban, ami a nagy technológiai cégek és Brüsszel közötti feszültséget hangsúlyozza. „Az elkövetkező hónapokban kiadunk egy multimodális Llama modellt - de az európai szabályozási környezet kiszámíthatatlansága miatt nem az EU-ban” - mondta a szóvivő.

Brüsszel hamarosan bevezeti az uniós mesterséges intelligenciáról szóló törvényt, míg a nagy technológiai cégek számára új szabályozási követelményeket vezetnek be a digitális piacokról szóló törvény (DMA) formájában. A Meta döntése a multimodális Llama modellről azonban azzal kapcsolatos, hogy az megfelel-e a GDPR-nak (általános adatvédelmi rendelet). A Meta-t arra utasították, hogy az EU-ban ne képezze tovább a mesterséges intelligenciamodelleket a Facebook- és Instagram-felhasználók posztjaival, mert aggályok merültek fel az adatvédelmi szabályok megsértése miatt. Az ír adatvédelmi bizottság, amely felügyeli, hogy a Meta megfelel-e a GDPR-nak, közölte, hogy folytatja a tárgyalásokat a céggel a modellképzéssel kapcsolatban. A Meta azonban aggódik amiatt, hogy más uniós adatvédelmi felügyelőségek is beavatkozhatnak a szabályozási folyamatba, és leállíthatják a jóváhagyást. A Llama szöveges verziója már elérhető az EU-ban, és hamarosan egy új, csak szöveges verzió is megjelenik az EU-ban - de ezeket a modelleket nem az uniós Meta felhasználói adatokon képezték ki.

Ez a lépés az Apple múlt havi bejelentését követi, miszerint a DMA-nak való megfeleléssel kapcsolatos aggályok miatt nem fogja bevezetni néhány új mesterséges intelligencia funkcióját az EU-ban. A Meta azt tervezte, hogy multimodális Llama modelljét olyan termékekben használja, mint a Ray-Ban okosszemüveg és az okostelefonok. A Llama döntésről először az Axios számolt be. A Meta szerdán azt is bejelentette, hogy felfüggesztette a generatív AI-eszközök használatát Brazíliában, miután a kormány adatvédelmi aggályokat fogalmazott meg a felhasználói adatok modellek képzéséhez való felhasználásával kapcsolatban. A vállalat közölte, hogy úgy döntött, szünetelteti az eszközök használatát, amíg tárgyalásokat folytat a brazil adatvédelmi hatósággal.




További cikkek