Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Életre utaló jeleket fedeztek fel a Vénuszon

10perc.hu
2024. 07. 18.
Életre utaló jeleket fedeztek fel a Vénuszon

Két gáz jelenléte is életre utal a Vénuszon.

Életre utaló jeleket találtak a Vénuszon, ami új irányt adhat a csillagászati kutatásoknak. Bár a bolygó felszínén a hőmérséklet elviselhetetlenül magas, és az atmoszférája mérgező, a foszfin és ammónia jelenléte életformák létezésére utalhat - közölte a The Guardian alapján a 24.hu.

A foszfin és ammónia jelenlétét egy csillagászati konferencián jelentették be, és ezek a gázok bioszignatúráknak tekinthetők, mivel a Földön ezeket jellemzően élőlények, illetve az ipar termeli. Jelenleg a tudósok nem ismernek olyan geológiai vagy légköri folyamatokat, amelyek ezen gázok jelenlétét magyaráznák, ami tovább erősíti a felfedezés jelentőségét.

Bár a Vénusz felszínén mintegy 450 Celsius-fok van, ami megolvasztaná az ólmot is, a bolygó talajától körülbelül 50 kilométerre már sokkal enyhébb a környezet, ahol esetleg néhány nagyon ellenálló mikrobák megélhetnek. Ha a Vénusznak egykor volt mérsékeltebb, nedves korszaka, akkor elképzelhető, hogy az ott kialakult élet alkalmazkodhatott a későbbi felmelegedéshez, és a légkörben fennmaradt.

A foszfin jelenléte különösen érdekes, mivel a Földön ezt az anyagot oxigénszegény környezetben élő mikrobák bocsátják ki. A csillagászok hangsúlyozzák, hogy további vizsgálatok szükségesek a pontos következtetések levonásához, de a felfedezések mindenképpen izgalmasak, hiszen vagy az élet vagy számunkra teljesen ismeretlen kémiai folyamatok eredményei lehetnek. A kutatók szerint, ha a bolygó egykor nedvesebb és élhetőbb volt, akkor elképzelhető, hogy az élet továbbra is fennmaradt a légkörben, alkalmazkodva a változó körülményekhez.




További cikkek