Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Újabb facebookos átverés terjed az interneten

10perc.hu
2024. 07. 17.
Újabb facebookos átverés terjed az interneten

Egy új kiberbűnözési hullám érte el a Facebookot, hamis üzleti oldalak és reklámok segítségével lopják el a felhasználók adatait.

A Trustwave kiberbiztonsági kutatói újabb figyelmeztetést adtak ki a közösségi médiában terjedő átverésekről, amelyek célja a felhasználók személyes adatainak ellopása - szúrta ki a BleepingComputer. A legfrissebb jelentésük szerint a kiberbűnözők hamis üzleti oldalakat és reklámokat használnak, hogy jelszólopó programokat terjesszenek a gyanútlan felhasználók között.

Hogyan működik az átverés?

A csalók új oldalakat hoznak létre, vagy eltérítik a már meglévő népszerű oldalakat, hogy megtévesszék a felhasználókat. Ezeken az oldalakon hamis letöltési linkeket helyeznek el, amelyek különböző szoftvereket, például Windows-témákat, videójátékokat és képalkotó programokat kínálnak. Amikor egy felhasználó rákattint a hirdetésre, egy Google Sites vagy True Hosting webhelyre irányítják, ahol a letöltés gombra kattintva a jelszólopó szoftver települ a számítógépére.

Mit lopnak el?

Az ellopott adatok közé tartozhatnak a böngésző sütijei, a böngészőbe mentett hitelesítő adatok, a böngészési előzmények, valamint a bankkártyaadatok is. 

Emellett a bejelentkezett Facebook-profil adatait is megszerezhetik, ami lehetőséget ad a támadóknak, hogy eltérítsék az oldalakat és további csalárd hirdetéseket tegyenek közzé.

Milyen programokat használnak?

A csalók gyakran népszerű szoftverek hamis letöltéseit kínálják, mint például a Photoshop, a Microsoft Office, valamint különböző videójátékok és 3D-s képalkotó programok. 

A Trustwave kutatói szerint a legnépszerűbb kampányok közé tartozik a Blue-Soft, amely több ezer hirdetést bocsátott ki. 

Ezek a hirdetések általában hamis Windows-témákat kínálnak, mint például az "Awesome_Themes_for_Win_10_11.zip" vagy "Adobe_Photoshop_2023.zip".

Hogyan védekezzünk?

A legjobb védekezés az éberség. Soha ne kattintsunk gyanús hirdetésekre vagy letöltési linkekre, és mindig ellenőrizzük a forrást, mielőtt letöltenénk valamit. Használjunk megbízható vírusirtó szoftvert, és tartsuk naprakészen a rendszerünket. Emellett érdemes rendszeresen ellenőrizni a böngészőnk sütijeit és mentett adatait, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy azok biztonságban vannak.

A Trustwave jelentése arra is figyelmeztet, hogy ez a kampány nemcsak a Facebookon, hanem a LinkedIn-en és a YouTube-on is megjelent. 

Címkék:
#Facebook

További cikkek