Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Logikát használó, érvelő mesterséges intelligenciát fejleszt az OpenAI

10perc.hu
2024. 07. 17.
Logikát használó, érvelő mesterséges intelligenciát fejleszt az OpenAI

Az OpenAI fejlesztői logikai érveket használó mesterséges intelligenciát fejlesztenek "Strawberry" kódnéven.

Az OpenAI ismételten úttörő lépést tesz az MI fejlesztés terén: egy új projekt keretében érvelő és logikát használó mesterséges intelligenciát fejlesztenek. A Reuters forrásai szerint a projekt, amely jelenleg Strawberry kódnéven fut, célja, hogy a ChatGPT-nél (amit informálisan "Q"-nak hívtak korábban) fejlettebb képességeket biztosítson az MI számára - közölte a Telex.

Az új technológia képes lesz nemcsak válaszokat generálni, hanem előre tervezni, valamint autonóm módon navigálni az interneten is. Az OpenAI ezt a fejlesztést "mélykutatásnak" nevezi, és hangsúlyozza, hogy az új képességek hozzájárulnak az MI-k kontextusban való fejlesztéséhez.

Az OpenAI szóvivője elmondta, hogy céljuk, hogy MI-modelljeik úgy lássák és értsék a világot, mint mi emberek. Az érvelési képességek fejlesztése kulcsfontosságú az MI-k általános alkalmazhatóságának növelésében, a tudományos kutatásoktól az új szoftverek tervezéséig. Bár a Strawberry pontos működési részletei még titokban vannak, a dokumentumok szerint a projekt már most komoly eredményeket mutat a matematikai feladatok megoldásában. Az MI-szakértők szerint az érvelési képességek fejlesztése elengedhetetlen ahhoz, hogy az MI-k hosszú távú tervezésre és összetett problémamegoldásra is képesek legyenek.

Az OpenAI-n kívül más tech óriások is hasonló fejlesztéseken dolgoznak, ami azt mutatja, hogy az érvelő MI-képességek kialakítása az iparág prioritása. A szakértők között azonban megoszlanak a vélemények arról, hogy ezek a modellek valóban képesek lesznek-e a hosszú távú tervezésre és komplex problémamegoldásra.




Főkép forrása:
Focal Foto/Flickr

További cikkek