Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Elhunyt hollywoodi színészek hangja éled újjá a mesterséges intelligenciával

10perc.hu
2024. 07. 05.
Elhunyt hollywoodi színészek hangja éled újjá a mesterséges intelligenciával

Több híres hollywoodi színész hangját hallhatjuk újból a mesterséges intelligencia segítségével.

A hét elején az ElevenLabs mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalat bejelentette, hogy elhunyt színészek - köztük Judy Garland, James Dean és Burt Reynolds - digitálisan előállított hangját teszi elérhetővé az új Reader alkalmazásában. Az alkalmazás a telefonon lévő cikkeket, PDF-eket, e-könyveket és más szövegeket hangalámondássá alakítja - közölte a CNN.

"Mélységesen tiszteljük az örökségüket, és megtiszteltetés számunkra, hogy a hangjuk a platformunk részévé válhat" - mondta Dustin Blank, az ElevenLabs partnerségekért felelős vezetője. "Azzal, hogy felvettük őket a narrátorok egyre bővülő listájára, nagy lépést tettünk küldetésünk megvalósításában, hogy a tartalmakat bármilyen nyelven és hangon elérhetővé tegyük."

A vállalat megállapodott azon színészek hagyatékával, akiknek a hangját felhasználják, de a díjazás részleteit nem osztották meg. Ez az erőfeszítés megmutatja a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket Hollywood számára, ugyanakkor precedenst teremt az engedélyezés és a hagyatékokkal való együttműködés terén. Ez különösen fontos, mivel a technológia ugrásszerűen fejlődik, különösen a kép, szöveg és hang létrehozásának képessége terén, ami lehetővé teszi, hogy bárki könnyen létrehozzon olyan verziókat, amelyekben valaki olyasmit mond, amit soha nem mondott. Ez viszont kérdéseket vet fel a kreatív iparágakban, például az újságírásban és a filmiparban azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet és kell használni a mesterséges intelligenciát.

Az ElevenLabs az év elején került a címlapokra, amikor az eszközt állítólag arra használták, hogy Joe Biden elnök hamis robothívást készítsen, amelyben arra buzdította az embereket, hogy ne szavazzanak a New Hampshire-i elnökválasztási előválasztáson. A csillagok örökségével való partnerség két hónappal azután jött létre, hogy a ChatGPT-gyártó OpenAI-t kritizálták, miután olyan szintetikus hangot mutatott be, amely kísértetiesen hasonlított Scarlett Johansson karakterére a "Her" című filmben. Johansson a CNN-nel megosztott nyilatkozatában azt mondta, hogy "megdöbbent, dühös és hitetlenkedik", hogy a cég felhasználja a hasonlóságát, miután visszautasította az OpenAI-val való partnerségi lehetőséget.

Bár egy személy nem tud szerzői jogot szerezni a saját hangjára, egy felvételre igenis lehet szerzői jogot szerezni David Gunkel, a Northern Illinois University kommunikációs tanszékének professzora szerint, aki a mesterséges intelligenciát követi nyomon a médiában és a szórakoztatóiparban. Az AI-t régi felvételeken képezték ki, és ezek a felvételek szerzői jogvédelem alatt állnak. "Az ElevenLabs új partnerségei mind a törvény által megengedett kereteken belül vannak" - mondta. "A hagyaték jelentős összeghez jut a licencelésből és a megállapodásokból. Ez nem más, mint például amikor egy vállalat szerzői jogi megállapodást köt a Queen egyik népszerű dalának reklámban való felhasználásáról. A lemezcég elméletileg nemet is mondhatna, függetlenül attól, hogy mennyi pénzt ajánlottak neki."

Bern Elliot, a Gartner piackutató cég alelnöke és elemzője szerint az AI-modelleket ma már kevesebb hangfelvételen lehet betanítani; nagyon kevés hangszín, beszédminta és más elemek rögzítéséhez van szükség, akár egy hírességről, akár egy hétköznapi emberről van szó. "A nagyobb gond annak meghatározása, hogy a felvételek tulajdonosa mit tehet vagy mit nem tehet a hang pénzzé tétele érdekében" - mondta.

A múlt héten az NBC bejelentette, hogy a híres sportriporter, Al Michaels mesterséges intelligenciával ellátott változatát hozza vissza az olimpiára a nyáron, a Peacock streaming platformján naponta jelentkező összefoglalókban. Az NBC szóvivője a CNN-nek elmondta, hogy Michaels a közreműködéséért díjazásban részesül. Nem világos azonban, hogy az ismert hangok mesterséges intelligencia-változatait hogyan fogadja majd a közönség, és hogy ez felveti-e a hitelességgel kapcsolatos aggályokat.

"Még nem ismerjük az ilyen típusú dolgok feltételezett piacát, de a hangoskönyveknél már most is látható, hogy az ismerős hangok és hírességek által felolvasottak forró áru" - mondta Gunkel. "Ha van mód arra, hogy egy híresség mindenféle tartalmat eljátsszon, és ne ő maga szólaltassa meg, az még szélesebbre nyithatja a piacot."


 


Főkép forrása:
Insomnia Cured Here/Flickr

További cikkek