Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Brazília megakadályozza, hogy a Meta közösségi média posztokat használjon a mesterséges intelligenciához

10perc.hu
2024. 07. 04.
Brazília megakadályozza, hogy a Meta közösségi média posztokat használjon a mesterséges intelligenciához

Brazíliában a Meta tiltását elsősorban a kiskorúak adatvédelmével indokolták.

Brazília megtiltotta a Meta számára, hogy a brazil felhasználók Instagram- és Facebook-posztjait mesterséges intelligencia (AI) modelljeinek képzésére használja. Az ország nemzeti adatvédelmi ügynöksége (ANPD) azonnali hatállyal felfüggesztette a Meta új adatvédelmi szabályzatát, amely lehetővé tette volna a generatív AI modellek, például chatbotok képzését a felhasználói posztok alapján. Ez a döntés hetekkel azután született, hogy a Meta hasonló terveit visszavonta az Egyesült Királyságban és Európában - közölte a BBC.

A Meta szóvivője a BBC-nek elmondta, hogy "csalódottak a döntés miatt", hangsúlyozva, hogy megközelítésük megfelel a helyi adatvédelmi törvényeknek. A vállalat szerint ez a döntés hátráltatja az innovációt és a mesterséges intelligencia fejlesztését, késleltetve annak előnyeit a brazil emberek számára.

Brazíliában a Meta jelentős piaccal rendelkezik, 102 millió Facebook-felhasználóval és több mint 113 millió Instagram-felhasználóval.

Az ANPD azzal indokolta a döntését, hogy a felhasználók alapvető jogainak súlyos és helyrehozhatatlan károkozásának közvetlen veszélye áll fenn. A Meta öt munkanapot kapott arra, hogy bemutassa, módosította adatvédelmi szabályzatát, hogy kizárja a nyilvános posztokban található személyes adatok felhasználását az AI képzéséhez. Ha nem tesz eleget a felszólításnak, napi 50 000 lejes (6935 font) bírsággal kell számolnia.

Az Egyesült Királyságban és az Európai Unióban is vizsgálat indult a Meta adatvédelmi irányelveinek módosításai miatt, amelyek szerint a felhasználói adatokat az AI-termékek fejlesztésére és javítására használnák. Európában ezek a módosítások kiterjednének a nyilvánosan megosztott posztokra, képekre, kommentekre és történetekre, de a privát üzenetekre nem. Azonban az ír adatvédelmi bizottság kérésére a Meta felfüggesztette a nagy nyelvi modellek (LLM) képzését.

Pedro Martins, a Data Privacy Brasil képviselője üdvözölte az ANPD döntését, kiemelve, hogy eltérés van a Meta brazil és európai felhasználókra vonatkozó adatvédelmi intézkedései között. Elmondása szerint a Meta a brazil gyerekek és tinédzserek posztjait is felhasználná az AI modellek képzéséhez, míg Európában az ilyen adatok használata tilos lenne. A brazil adatvédelmi szabályozó hatóság szerint ez sértheti az ország adatvédelmi törvényeit. Martins továbbá rámutatott, hogy Brazíliában a felhasználóknak sokkal nehezebb megakadályozniuk, hogy a Meta felhasználja személyes adataikat, míg Európában ez egyszerűbb lépésekkel megoldható.

Hirdetés

További cikkek