Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Váratlan felfedezés: új anyagot találtak a Holdon

10perc.hu
2024. 07. 02.
Váratlan felfedezés: új anyagot találtak a Holdon

A szén egyik különleges fajtáját találták a Holdon, a tudomány szerint nem fordulhatna elő ott.

A kínai Chang'e-5 űrszonda 2020 decemberében sikeresen landolt a Holdon, kőzetmintákat gyűjtött és visszajuttatta azokat a Földre. A minták elemzése során kínai tudósok váratlan felfedezést tettek: többrétegű, természetes grafént találtak a holdi mintában - közölte a Telex.

A grafén, amely a szén egy különleges formája, egyetlen atom vastagságú rétegként fordul elő. Ez az anyag rendkívül erős, könnyű és rugalmas, ám előállítása bonyolult. A holdi grafén mennyisége egyelőre ismeretlen, de jelenléte alapvetően megváltoztathatja a Hold nyersanyagainak kitermelését és egy jövőbeli Hold-kolónia életét.

A legnagyobb rejtély azonban az, hogyan kerülhetett grafén a Holdra, mivel létezése ellentmond a Hold kialakulásáról szóló tudományos elméleteknek. Az általánosan elfogadott elmélet szerint a Hold több milliárd évvel ezelőtt egy kisbolygó és a Föld ütközésének eredményeként jött létre. Az eddigi holdi kőzetmintákban, főként az Apollo-missziók során gyűjtöttekben, nem találtak grafént. A kutatók szerint előfordulhat, hogy csak egy ritka anomáliáról van szó, amit például egy meteorit becsapódása hozhatott létre, és a grafén nem jellemző összetevője a holdi kőzeteknek. Az újabb minták beszerzése azonban nem egyszerű folyamat, így a kérdés valószínűleg még hosszú ideig nyitva marad.




Hirdetés

További cikkek