Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Digitális avatárként térhetnek vissza a halottak Ázsiában

10perc.hu
2024. 07. 02.
Digitális avatárként térhetnek vissza a halottak Ázsiában

Egyre népszerűbb Ázsiában a gyászolók körében a halott rokonok virtuális avatárjával való csevegés.

Ázsiában egyre népszerűbbé válik a virtuális avatárok használata, ami lehetőséget nyújt a gyászolóknak, hogy digitális formában kapcsolatban maradjanak elhunyt szeretteikkel. A „digitalizált emberek” piaca 2024-ben várhatóan eléri a 27,3 milliárd dollárt, és 2031-re akár 440,3 milliárd dollárra is nőhet - közölte a Telex.

Ez a növekedés leginkább a pörgős városi élet és az extrém munkaorientáltság miatt magányossá váló társadalmakban, mint például Japánban, figyelhető meg. A virtuális feltámasztás lehetősége különösen hatékony módszernek tűnik olyan közegben, ahol a közvetlen érzelmi kifejezés kevésbé elfogadott.

Az ilyen gyorsan növekvő piac számos erkölcsi dilemmát vet fel. A halott személyek nem tudnak beleegyezni a virtuális feltámasztásukba, így felmerül a kérdés, hogy etikus-e az ő beleegyezésük nélkül megtenni ezt. Adatvédelmi aggályok is felmerülhetnek, mivel a digitális avatárok létrehozásához az elhunyt személyes adatait és életének digitális nyomait használják fel. Kérdéses, hogy az így létrehozott digitális személyiség és a róla keletkező emlékek mennyire lesznek autentikusak. A digitális rekonstrukció torzíthatja vagy manipulálhatja a halott személy emlékét, és mindez a gyászfeldolgozás folyamatát is átalakíthatja.

A Silicon Intelligence néhány száz és néhány ezer dollár közötti áron kínálja replikációs szolgáltatásait. Az alapcsomag egy alkalmazásban elérhető, interaktív avatárt tartalmaz, míg a prémium szolgáltatás több testreszabást és személyes preferenciát figyelembe véve alkotja meg a meghalt szerettünk digitális klónját. A technológia gyors fejlődése miatt elképzelhető, hogy a jövőben nemcsak digitálisan, hanem akár fizikai térben is megjelenhetnek ezek az avatárok.




Főkép forrása:
Silicon Intelligence

Hirdetés

További cikkek