Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Elon Musk szerint a mesterséges intelligencia átveheti az összes állást

10perc.hu
2024. 05. 24.
Elon Musk szerint a mesterséges intelligencia átveheti az összes állást

Egy párizisi konferencián fejezte ki véleményét Musk.

Elon Musk a mesterséges intelligencia (AI) jövőjéről beszélt egy párizsi tech konferencián, és kijelentette, hogy az AI valószínűleg minden munkahelyet megszüntethet, de ez nem feltétlenül rossz hír - közölte a CNN.

"Valószínűleg senkinek sem lesz igazi állása" - mondta Musk az AI-ról a csütörtöki rendezvényen. A távközlésen keresztül résztvevő Musk egy olyan jövőről beszélt, ahol a munka "választható" lesz.

"Ha van kedved dolgozni, akkor csinálhatod hobbiszerűen" - mondta Musk. "Máskülönben az AI és a robotok biztosítanak majd mindenféle árut és szolgáltatást, amire csak szükséged lehet."

A forgatókönyv működéséhez azonban "univerzális magas jövedelemre" lenne szükség - ezt nem szabad összetéveszteni az általános alapjövedelemmel (UBI), bár Musk nem részletezte, hogy ez pontosan mit jelentene. (Az UBI azt jelenti, hogy az állam mindenkinek ad egy bizonyos összeget, függetlenül attól, mennyit keres.) "Nem lenne hiány árukban vagy szolgáltatásokban" - mondta.

Az elmúlt években az AI-képességek rohamosan fejlődtek, annyira gyorsan, hogy a szabályozók, a vállalatok és a fogyasztók még mindig azon dolgoznak, hogyan használják fel felelősségteljesen a technológiát. Továbbra is aggodalmak merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy az iparágak és a munkahelyek hogyan változnak majd, ahogy az AI terjed a piacon.

Az MIT Számítástechnikai és Mesterséges Intelligencia Laboratóriumának kutatói januárban megállapították, hogy a munkahelyek sokkal lassabban vezetik be az AI-t, mint ahogy egyesek várták vagy attól tartottak. A jelentés azt is kimutatta, hogy a korábban az AI által fenyegetettnek tekintett munkahelyek többségének automatizálása abban az időben gazdaságilag nem volt kifizetődő a munkáltatók számára.

A szakértők többsége úgy véli, hogy sok olyan állást, amely magas érzelmi intelligenciát és emberi interakciót igényel, nem kell majd lecserélni, például a mentálhigiénés szakemberek, a kreatív szakemberek és a tanárok munkáját.

Musk korábban már kifejezte aggodalmát az AI körül. A csütörtöki előadás során a technológiát a legnagyobb félelmének nevezte. Példaként Ian M. Banks "Kultúra könyvsorozatát" említette, amely egy utopisztikus, a fejlett technológia által irányított társadalmat mutat be, mint a leginkább "a jövőbeli AI legjobb megvalósítását."

Egy munka nélküli jövőben azonban Musk megkérdőjelezte, hogy az emberek érzelmileg kiteljesednének-e.

"A kérdés valójában a jelentésről szól majd - ha a számítógép és a robotok mindent jobban tudnak nálad, van-e értelme az életednek?" - mondta. "Úgy gondolom, hogy talán még mindig van szerepe az embereknek ebben - abban az értelemben, hogy mi adhatunk értelmet az AI-nak."

A színpadon felszólalva arra is sürgette a szülőket, hogy korlátozzák a gyermekek által látható közösségi média mennyiségét, mert "egy dopamint maximalizáló AI programozza őket".

Főkép forrása:
Northfoto

Hirdetés

További cikkek