386.00 Ft

356.35 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Küldetést indít Kína a Hold "rejtett oldalára"

10perc.hu
2024. 04. 29.
Küldetést indít Kína a Hold "rejtett oldalára"

Az évtized végére embert is szeretne felküldeni a Holdra Kína.

Kína a következő napokban robotizált űrhajót küld a Hold túloldalára egy oda-vissza úton, ez lesz az első a három technikailag kihívást jelentő küldetés sorozatában, amelyek előkészítik az utat egy kínai űrhajós Holdra szálláshoz és egy dél-sarki bázis létrehozásához - közölte a Reuters.

A 2007-es, Csang-ő nevű (a mitikus kínai Hold istennőről elnevezett) küldetés óta Kína ugrásszerű fejlődést ért el a Hold-kutatás területén, jelentősen megközelítve az Egyesült Államok és Oroszország technológiai szintjét. 2020-ban Kína több mint négy évtized után először hozott vissza mintákat a Hold közeli oldaláról, ezzel megerősítve, hogy képes biztonságosan visszatéríteni egy robot űrhajót a Földre a Hold felszínéről.

Ezen a héten Kína várhatóan felbocsátja a Csang-ő-6-ot a 2020-as küldetés tartalék űrhajójával, és kőzetmintákat gyűjt a Holdnak azon oldaláról, amely örökké a Föld felé fordul. Mivel nincs közvetlen összeköttetése a Földdel, a Csang-ő-6-nak a Hold körül keringő, nemrég telepített relé-műholdra kell támaszkodnia az 53 napos küldetése során, beleértve a Hold "rejtett" oldaláról történő, eddig még soha nem kísérletezett visszatérést is. Ugyanez a relé-műhold fogja támogatni a robot Csang-ő-7 és 8 küldetéseket is 2026-ban, illetve 2028-ban, amikor Kína megkezdi a dél-sarki vízkészletek feltérképezését és egy kezdetleges előőrs létrehozását Oroszországgal közösen. Kína célja, hogy 2030-ra űrhajósokat küldjön a Holdra.

Peking sarki tervei aggasztják a NASA-t, amelynek adminisztrátora, Bill Nelson többször is figyelmeztetett, hogy Kína sajátjaként fogja követelni a vízkészleteket. Peking kijelenti, hogy továbbra is elkötelezett minden nemzettel együttműködni a "közös" jövő építése érdekében.

A Csang-ő-6 fedélzetén francia, olasz, svéd és pakisztáni hasznos teher is lesz, a Csang-ő-7-en pedig orosz, svájci és thai hasznos teher.

Az Egyesült Államok törvénye tiltja a NASA számára a Kínával való bármilyen közvetlen vagy közvetett együttműködést. A külön NASA-vezette Artemis-program keretében amerikai űrhajósok 2026-ban landolnak a dél-sarki régióban, 1972 óta először.




Főkép forrása:
Illusztráció
Címkék:
#Kína

További cikkek