392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

A Föld forgása felgyorsulhat, ezért elveszítünk egy másodpercet

10perc.hu
2024. 03. 28.
A Föld forgása felgyorsulhat, ezért elveszítünk egy másodpercet

A sarkvidéki jég olvadása és a folyékony mag változásai miatt a Föld forgása felgyorsul.

A Föld forgása határozza meg a napjainkat, de ez a forgás nem állandó. A sarkvidéki jég olvadása és a Föld folyékony magjában bekövetkezett változások felgyorsítják a forgást, ami azt eredményezi, hogy 2029-ben el kell távolítani egy másodpercet az órákból - írja az edition.cnn.com.

Az "ugrómásodperceket" időnként hozzá kell adni az órákhoz, hogy szinkronban maradjanak a Föld forgásával. Eddig 27 ugrómásodpercet adtak hozzá az 1972-es bevezetés óta. Azonban a globális felmelegedés miatt a sarkvidéki jég olvadása lassítja a Föld forgását, ami ellensúlyozza a mag felgyorsulását.

A Föld forgásának hosszú távú változásait az óceán fenekén az árapály súrlódása uralja, ami lelassította a Föld forgását. A közelmúltban jelentős tényezővé váltak a sarki jég olvadásának hatásai, amelyeket a bolygót felmelegítő fosszilis tüzelőanyagokat égető emberek okoznak. Ahogy a jég beleolvad az óceánba, az olvadékvíz a sarkokról az Egyenlítő felé halad, ami tovább lassítja a Föld forgási sebességét.

Egy új tanulmány szerint ez a két ellentétes hatás 2029-ben kiegyenlítődik, és a Föld forgása ismét lassulni kezd. Ez azt jelenti, hogy el kell távolítani egy másodpercet az órákból, ami "negatív ugrómásodpercként" néven ismert.

A negatív ugrómásodperc bevezetése kihívást jelenthet a számítástechnikai rendszerek számára, azonban a legtöbb ember számára ez a változás észrevétlen marad.

A sarki jégolvadás „elég nagy volt ahhoz, hogy észrevehetően befolyásolja az egész Föld forgását, példátlan módon” – mondta Duncan Agnew, a Kaliforniai Egyetem geofizika professzora és a tanulmány szerzője. "Számomra elképesztő az a tény, hogy az emberi lények megváltoztatták a Föld forgását" - tette hozzá. 

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek