392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Kína visszautasítja a vádakat az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság kibertámadásairól

10perc.hu
2024. 03. 26.
Kína visszautasítja a vádakat az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság kibertámadásairól

Kína határozottan visszautasította az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság azon vádjait, miszerint állami szintű hackertámadás mögött állna, amely több millió embert célzott meg nyugati országokban.

A kínai külügyminisztérium szóvivője szerint Washingtonnak és más országoknak be kell szüntetniük saját kibertámadásaikat, és azzal vádolta őket, hogy "politikai manipulációt" folytatnak. Hozzátette, hogy Nagy-Britannia bizonyítéka nem meggyőző arra vonatkozóan, hogy a választási bizottságát és képviselőit feltörték - közölte a BBC.

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság egy kínai állami kiber egységet vádolt a támadásokért. Hétfőn az Egyesült Királyság bejelentette, hogy két kínai állampolgár és egy vállalat szankciókkal szembesül. A brit kormány állítása szerint a Wuhan Xiaoruizhi Science and Technology Company Ltd. a kínai állami kiberkém csoport, az Advanced Persistent Threat Group 31 (APT31) megbízásából dolgozik. A brit szankciók az eszközök befagyasztását jelentik, megtiltva az Egyesült Királyság állampolgárainak és vállalkozásainak, hogy pénzügyi eszközeikkel vagy forrásaikkal gazdálkodjanak. Az utazási tilalom megakadályozza őket abban is, hogy az Egyesült Királyságba lépjenek vagy ott tartózkodjanak.

Hétfőn később az Egyesült Államok vádat emelt hét kínai állampolgár ellen, akik állítólag az APT31-nek dolgoztak, és egy kiterjedt kibertámadás-sorozat végrehajtásában vettek részt. 14 éven át tartó hackeléssel vádolják őket.

Lin Jian, Kína Külügyminisztériumának szóvivője határozottan visszautasította az összes vádat.

"Felhívjuk az Egyesült Államokat és az Egyesült Királyságot, hogy hagyják abba a kiberbiztonsági kérdések politikai megítélését. Fejezzék be Kína lejáratását és az egyoldalú szankciók kivetését Kínára. Állítsák le saját kibertámadásaikat Kína ellen" - mondta Lin Jian a keddi sajtótájékoztatón Pekingben. "A kínai fél már technikai tisztázásokat és válaszokat adott az Egyesült Királyság által benyújtott APT 31-hez kapcsolódó információkra, amelyekből egyértelműen kiderült, hogy az Egyesült Királyság által benyújtott bizonyíték nem kielégítő" - nyilatkozta, majd hozzátette: "Sajnos nem hallottunk az Egyesült Királyság felől semmit."

Lin Jian azt is elmondta az újságíróknak, hogy Kína szigorú intézkedéseket fog hozni törvényes jogainak és érdekeinek határozott megvédésére.

A 2021 augusztusa és 2022 októbere között történt brit Választási Bizottság elleni kibertámadás az egyik legjelentősebb volt a brit történelemben. Nemcsak az emberek neveit és címeit tartalmazó adatbázisokhoz fértek hozzá, hanem a hat bizalmi szavazás kapcsán a választási tisztviselők közötti érzékeny e-maileket is megfigyelhették.

Új-Zéland kormánya szintén arról számolt be, hogy a parlamentjüket kínai támogatású hackerek támadták, és az APT40 nevű kínai "államilag támogatott csoportot" hibáztatták a támadásért. Új-Zéland azonban bejelentette, hogy nem vezet be szankciókat, mivel ez nincs napirenden a kormányzati törvényhozásban.


Főkép forrása:
Freepik

További cikkek