391.64 Ft

365.34 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Mesterséges intelligencia által alkotott kép nyert egy rangos nemzetközi fotópályázaton

10perc.hu
2023. 04. 18.
Mesterséges intelligencia által alkotott kép nyert egy rangos nemzetközi fotópályázaton

Boris Eldagsen német fotóművész a kép segítségével vitát akart indítani a fotózás jövőjétől.

Boris Eldagsen német fotóművész Hamis emlékek: a villanyszerelő című pályamunkája lett a múlt heti Sony World Photography Award győztese a kreatív kategóriában. A fotón két különböző nemzedékhez tartozó nő kísérteties fekete-fehér portréja látható - írta a BBC online kiadása.

A honlapján közzétett nyilatkozatában Eldagsen, aki Mainzban, Prágában és az indiai Haidarábádban tanult fotográfiát és képzőművészetet, azt írta:

"Azért jelentkezett, hogy megtudja, vajon fel vannak-e készülve a versenyek a mesterséges intelligenciával létrehozott képekre. Kiderült, hogy nincsenek".

A művész szerint a fotós világnak nyílt vitára van szüksége arról, hogy mit akar fotográfiának tekinteni, és mit nem, és belefér-e a mesterséges intelligencia ebbe a kategóriába.

A művész azt javasolta, hogy adományozzák a díjat egy odesszai fotófesztiválnak, mivel a mesterséges intelligencia és a fotográfia két különböző entitás, nem versenyezhetnek egymással egy ilyen pályázaton, ezért nem fogadja el a díjat.


A World Photography Organisation szóvivője elmondta: Eldagsen szándékosan félrevezette őket azzal kapcsolatban, hogy milyen mértékben használta fel alkotásához a mesterséges intelligenciát.

A pályázat szabályai szerint a pályaművekre vonatkozó garanciákat a fotósok biztosítják, a kreatív kategóriában pedig szívesen fogadják a képkészítés különböző kísérleti megközelítéseit a cianotípiától a legmodernebb digitális gyakorlatokig.

A szervezők jelezték, hogy Eldagsent kívánságának megfelelően eltávolították a versenyből, és készek különféle csatornákon és programokon körbejárni az általa felvetett problémákat, valamint üdvözlik az ezekről folyó beszélgetéseket.

Főkép forrása:
Boris Eldagsen (Boris Eldagsen nyertes alkotása)

További cikkek