Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Csernobilban 47 százalékkal csökkent a levegő sugárzási szintje!

10perc.hu
2021. 12. 05.
Csernobilban 47 százalékkal csökkent a levegő sugárzási szintje!

Korábban úgy gondolták a szakemberek, hogy 24 ezer év kell majd ahhoz, hogy újra normális legyen a sugárzás mértéke a térségben.

Fantasztikus hírt közölt a Interesting Engineering: a csernobili atomkatasztrófa helyszínén jelentősen csökkent a sugárzási szint. Persze nem csoda történt, hanem egy svájci vállalat technológiáját, a Nucleus Separation Passive System, vagyis a Passzív Magleválasztó Rendszert vetették be egy hektáros területen még 2019 novembere és 2020 szeptembere között.

Nos, az eredmény egészen elképesztő, a technológia úgy működik, hogy jelentősen felgyorsítja a radioaktív bomlást azáltal, hogy hasznosítja a földben meglévő energiát. Ennek eredményeként Csernobilban 47 százalékkal csökkent a levegő sugárzási szintje.

Korábban úgy gondolták a szakemberek a tenyek.hu szerint, hogy 24 ezer év kell majd ahhoz, hogy újra normális legyen a sugárzás mértéke a térségben, azonban az innovatív megoldásnak köszönhetően ez az idő jelentősen csökkent.

„Harmincöt év után ez az első alkalom, hogy ilyen jelentős mértékben sikerült csökkenteni a talaj és a levegő radioaktivitásának a szintjét. A technológia reményt ad az egész térség számára, beleértve a szarkofágot is" - közölte Sergiy Kireiev, az Állami Szakvállalati Ökocentrum főigazgatója, aki hozzátette, akár egy másik atomkatasztrófa helyszínén, Fukusimában is be lehetne vetni ezt az innovatív megoldást.

Főkép forrása:
rosbalt.ru

További cikkek