Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Robot segíti a térdprotézis beépítését

10perc.hu
2021. 02. 25.
Robot segíti a térdprotézis beépítését

Bevált az első magyar ortopéd robotasszisztens, túl van már harminc műtéten, és a lehető legprecízebben segíti a sebész munkáját.

Noha a magyar egészségügy még nincs felkészülve arra, hogy robotok végezzenek el műtéteket, azért már az első „fecskék” megjelentek Magyarországon. Az OMNIBotics robot-asszisztált módszer már több mint 30 műtéten van túl Magyarországon, és a segítségével minden eddiginél pontosabban lehet végrehajtani a térdprotézisek beültetését.

A technológia egyedüli hazai alkalmazója, dr. Domán István lapunknak elmondta, az új, robot technológia alkalmazásában hazánk az élen jár, miután tavaly ősszel Magyarország volt a negyedik olyan ország Európában, ahol az eszköz használatba került.




„Az OMNIBotics robot-asszisztált módszer használata nagyfokú személyre szabhatóságot biztosít, és nagy flexibilitással segít beültetni a térdprotézist. Az Egyesült Államokban az utóbbi években már kifejlesztettek olyan robotokat, amelyek segítették a protézis beültetésnél a sebész munkáját, de nem tudták a beültetést személyre szabottá tenni. Az új robot eljárás tehát mindenképpen óriási előrelépést jelent a korábbiakhoz képest, hiszen a térdprotézis komponensei olyan személyre szabott helyzetbe kerülnek beültetésre, amely mellett a térd körüli lágyrészek, oldalszalagok feszessége optimális” – mondta el a 10perc.hu kérdésére a csípő- és térdprotézis specialista.

Jelenleg heti 2-3 műtétet végez dr. Domán István a módszerrel. Kijelentette, a robot nem az orvost váltja ki, tehát nem ő műti a beteget, de szinte vezeti a kezét, és biztosítja, hogy jó helyen és nagy pontossággal végezze el a beavatkozást. Hozzátette, a térdprotézis pozicionálás és csontokhoz való illeszkedését úgy segíti elő, hogy közben a szalagok egyenlő feszességre állíthatók be a robot használatával. Tapasztalata szerint a betegek sem aggódnak az újdonság miatt, ami rendkívül pontos, biztonságos, sőt, akár a visszalépésre és a korrigálásra is lehetőséget ad.

Főkép forrása:
10perc.hu

További cikkek