Több mint hét évtized után újraindul a történelmi Haggenmacher sörfőzde Budafokon, modern technológiával, miközben tiszteletben tartja a múlt hagyományait. A kínálatban minőségi lager sörök, alacsony alkoholtartalmú változatok és történelmi receptek újragondolt verziói lesznek elérhetők.
A Haggenmacher dinasztia és a márka története
Az egykori budafoki gyárépületben, ahol a svájci származású id. Haggenmacher Henrik 1873-ban indította el első sörgyárát, 2025-ben ismét felcsapolják az első korsót. A hagyomány része, hogy id. Henrik lánya, Berta Lujza (Lily)1898-ban Dreher Jenőhöz ment feleségül, így a két legnagyobb hazai sörgyáros család rokoni kapcsolatba került – a „menyasszony” jelképe most a márka újjászületését szimbolizálja.
A főzde új korszakát Wolfgang Bartesch és három társa – Dobó Ferenc, Kósa Kolos és Reichert Péter – indítja el azon a helyen, ahol Bartesch már két évtizede az art quarter budapest (aqb) kulturális központot működteti.
Újraindítás és fesztivál
A gyár újranyitását 2025. szeptember 26–28. között háromnapos fesztivállal ünneplik. A programban szerepel:
-
Hagyományos bajor zene a Musikkapelle Bernbeuren 24 fős, 200 éves rézfúvós zenekarával
-
Kortárs zenei és képzőművészeti programok az aqb-ban
-
Látogatható Köves Éva kiállítása az aqb Project Space-ben
-
Szombaton rezidens művészek pop-up kiállítása: Laura Mietrup, Robin Michel és Ljuba Šlechtová részvételével
A fesztivált Budafok polgármestere, Karsay Ferenc nyitja meg, beszédet mond Alexander Renggli, Svájc budapesti nagykövete. A látogatókat bajor ételek és frissen csapolt Haggenmacher sörök várják.
Kreatív megújulás és modern technológia
Az aqb közössége aktívan részt vett a márka kreatív megújításában:
-
A márkaarculatot Borsos János képzőművész tervezte
-
A művészeti koncepció kialakításában Lőrinc Lilla festőművész vett részt
-
A főzde weboldalát Janky Máté Előd készítette
Az új főzde teljesen automatizált főzőházzal, kiemelkedő vízszűréssel, nagykapacitású palackozóval és energiatakarékos rendszerekkel működik. A sörök a budafoki pincerendszerben tárolódnak, jelentősen csökkentve az energiafelhasználást. A kínálatban mind az alacsony árú, mind a prémium lager sörök, valamint történelmi receptek újragondolt változatai szerepelnek majd.
„Most, hogy a sörfőzde is visszatér ide, bezárul a kör: a gyár egyszerre ad otthont hagyománynak és újnak. A sör és a művészet rokon abban, hogy mindkettő találkozásokról, közösségről és megélt élményekről szól” – mondta Wolfgang Bartesch, az aqb alapítója és a Haggenmacher újjáélesztője.