Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Szórakozás

Nyolcvannégy év után vittek vissza egy könyvet egy finn könyvtárba

10perc.hu
2024. 05. 30.
Nyolcvannégy év után vittek vissza egy könyvet egy finn könyvtárba

A könyvet még a II. világháború alatt kölcsönözték ki a finn könyvtárból.

Egy Arthur Conan Doyle könyv, amelyet 1939-ben kölcsönöztek a helsinki központi könyvtárból, 84 év késéssel került vissza. A könyvtár dolgozói meglepődtek, amikor a könyv visszatért, de sejtették, hogy a történet hátterében a második világháború eseményei húzódnak meg - közölte a The Guardian.

Arthur Conan Doyle „Menekültek” című művének egy példányát 1939. december 26-án kellett volna visszaszolgáltatni, de csak most került vissza a helsinki központi könyvtár Oodi főpultjához. Heini Strand könyvtáros elmondta, hogy ilyen hosszú késéssel még sosem kapott vissza könyvet. A könyvet visszaszolgáltató személy kiléte, valamint az eredeti kölcsönzővel való kapcsolata ismeretlen maradt.

Az ilyen hosszú késedelemmel visszaadott könyvek gyakran akkor kerülnek elő, amikor az emberek elhunyt rokonok hagyatékában kutakodnak. Az emberek igyekeznek helyesen cselekedni, és visszajuttatni a könyvet a könyvtár tulajdonába. A késedelmes visszaszolgáltatás oka valószínűleg az volt, hogy az esedékesség időpontja egybeesett a Szovjetunió 1939-es Finnország elleni inváziójával, így a kölcsönző számára nem az volt a legfontosabb, hogy visszavigye a könyvet.

A téli háború 1940 márciusáig tartott, és súlyos következményekkel járt Finnország számára. Valószínűleg az eredeti kölcsönzőnek túl kellett élnie a háborút, és más dolgok foglalkoztatták, mint a könyv visszaadása - vélekedett Strand.

Az 1893-ban megjelent regény a 17. századi Franciaországban játszódik, és a Sherlock Holmes történeteiről ismert brit szerző írta. Strand szerint a könyvtár újra elérhetővé teheti a könyvet a közönség számára, mivel kiváló állapotban kapták vissza. Ráadásul az 1925-ös kiadású könyv minősége sokkal jobb, mint az újabb kiadásoké.




Főkép forrása:
Helsingin keskustakirjasto Oodi
Címkék:
#Finnország

További cikkek