Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Szórakozás

Újabb rekord dőlt meg a Mount Everesten

10perc.hu
2024. 05. 29.
Újabb rekord dőlt meg a Mount Everesten

Ezúttal egy nepáli nő döntött rekordot a Mount Everesten.

Phunjo Lama 24 óra 26 perc alatt jutott fel a Mount Everest csúcsára, megdöntve a női rekordot. A brutális kihívás során Lama az alaptábortól a csúcsig 14 óra 31 percet, vissza pedig 9 óra 18 percet vett igénybe.

A Mount Everest megmászása rendkívül megterhelő, az időjárási viszonyok zordak, a mászható időszak pedig rövid. Gyakran előfordulnak torlódások a hegyen, fotókon is láthatóak a kígyózó sorok. Hogy elkerülje a tömeget, Lama éjszaka mászott. Becslése szerint a 2-es és 4-es tábor között 6700 ember tartózkodott a 21-22-i időszakban. A 24-én reggel már csak 60-70 ember volt előtte - közölte a CNN.

A csúcsmászás rekordját az alaptábortól mérik az extrém magassághoz való akklimatizáció miatt. Lama három hetet töltött az alaptáborban a mászás előtt. Társául csatlakozott Samantha McMahon, aki az első ausztrál nő szeretne lenni, aki megmászza mindegyik 8000 méternél magasabb csúcsot.

A Mount Everest 8849 méter magas. A Guinness World Records a teljes oda-vissza utat veszi figyelembe, így Lama 2018-as 39 óra 6 perces rekordját 2021-ben megdöntötte a hongkongi Ada Tsang 25 óra 50 perces idejével. Ez volt Lama második Everest-mászása.

A férfiaknál a leggyorsabb csúcsmászás rekordját 2003-ban Lhakpa Gelu Sherpa állította be 10 óra 56 perccel.

Lama elmondta, hogy nem a rekordok hajszolása vagy a hírnév motiválja. Bár sosem gondolta volna, hogy a hegymászás lehet hivatás, élete nagy részét 4500-5000 méteres tengerszint feletti magasságban töltötte. Nepál eldugott Tsum-völgyében nőtt fel jakpásztor közösségben, és helyi nyelvjárásban beszélt. Csak tinédzserként, Kathmanduba költözve tanult meg nepáliul, majd angolul.

„A hegyek az én játszótereim és az otthonom” - nyilatkozta a CNN-nek. „A hegyek nem tesznek különbséget nő és férfi között. Ezért szeretem őket, mert a hegyek mindig egyenlőek.”

Lama fontosnak tartja az egyenlőséget. A hegyi vezető elmondta, hogy jelenleg a mászó vendégei 75%-a férfi, 25%-a nő, de szeretné elérni az 50-50%-os arányt. „Biztos vagyok benne, hogy az álmom valóra  válik” - mondta.

Lama már megmászta Észak-Amerika legmagasabb csúcsát, a Denalit, és tervei szerint a K2-t is meghódítja majd Pakisztánban, a világ második legmagasabb hegyét.

A 2024-es szezonban több újítás is történt a világ legmagasabb csúcsán. Először fordult elő, hogy minden hegymászónak nyomkövető chipet kellett viselnie a könnyebb mentés érdekében. Ezen kívül mostantól mindenki köteles a saját hulladékát visszavinni a hegyről, ugyanis a szemetelés, beleértve az emberi hulladékot is, jelentős probléma a Mount Everest egyre növekvő forgalma miatt.




Főkép forrása:
Illusztráció
Címkék:
#Napijóhír

Hirdetés

További cikkek